2024. április 26., péntek

Bővült a falugondnoki szolgálat

Kishegyes község falugondnoki szolgálata új gépkocsit és munkatársat kapott – A fejlesztésnek köszönhetően új szolgáltatást vezetnek be

Kishegyes községben már évek óta sikeresen működik a házi betegápolás és falugondnok szolgálat. Ezek működtetését a Nők Kishegyesi Fóruma és a Caritas valósítja meg, Kishegyes község önkormányzatának hathatós anyagi támogatásával. A falugondnok szolgálatnak most bővült járműparkja és egy új gondnok is szolgálatba lépett, számolt be lapunknak Mohácsi Zoltán, Kishegyes község alpolgármestre.

- A házi betegápolás és a falugondnok szolgáltatás felhasználóinak száma évről-évre növekszik, a szolgáltatáshoz szükséges logisztika pedig bővül. Az idei év nagyon sikeresen kezdődött, ugyanis a Vajdasági Magyar Szövetség falugondnoki szolgálatának köszönhetően Kishegyes község falugondnoki szolgálata egy újabb gépkocsival és egy új munkatárssal bővült. Azt gondolom, hogy ez igen meg fogja könnyítani a terepi munkát és köszönjük a VMSZ falugondnoki szolgálatnak, hogy gondoltak a kishegyesi polgárokra – mondta el Mohácsi, majd arról is szólt, hogy a polgárok részéről évről-évre nő a bizalom a szolgálat irányába. Az önkormányzat szerepe, hogy a szolgálat biztos lábakon álljon, s ennek érdekében éves szinten, pályázati úton támogatják a működését. Ez az idei évben is így fog megvalósulni, hangoztatta az alpolgármester.

Arról már Lukács Klára, az önkormányzat szociális ügyekkel megbízott tanácsnoka és a Nők Kishegyesi Fórumának alelnöke számolt be, hogy a falugondnoki szolgálatnak nagy szüksége volt mind az új járműre, mind az új munkatársra.

- A szolgálatunk idáig a község mindhárom településén egy-egy használt autóval és egy-egy falugondnokkal működött. Az új autóra nagy szükség volt, mert az autóink egyre gyakrabban hibásodtak meg, s ez egy nagy segítség ilyen szempontból. Emmelett egy új lehetőség is adódik a plusz kocsinak és gondnoknak köszönhetően: mindhárom településen felkutathatjuk a szociálisan hátrányos helyzetűeket. Főként azokat az idős, beteg embereket, akik hátrányos szociális helyzetben vannak és nem kapnak semmilyen segítséget. Máris van egy pozitív példa, az új falugondnok megtalált egy idős, magába gubózott bácsit, aki kórházi ápolásra szorult – számolt be Lukács.

A tanácsnok végezetül arról is szólt, hogy ha valaki szeretné igénybe venni a házibetegápolás vagy a falugondnok, esetleg mindkét szolgáltatást, az jelezheti a női fórumnál, az önkormányzatnál vagy a falugondnokoknál. Természetesen a legjobb, ha szolgálat koordinátorát, Kocsis Margitot értesítik az érintettek. Az szolgálat felhasználója csak az lehet, aki kora vagy betegsége miatt beleesik a kedvezményezetti kategóriába.