2024. április 26., péntek

Újabb sztrájkra készülnek a görög szakszervezetek

A nyugdíjreformot elfogadhatatlannak tartják
Erősödő sztrájkhullámmal tiltakoznak a görög szakszervezetek és szakmai szövetségek a tervezett nyugdíjreform ellen, az ország kikötőiben szerdán kétnapos munkabeszüntetés kezdődött, és bezártak a helyi termelői piacok is.

A gazdák, akik a mezőgazdasági adókedvezmények tervezett csökkentése miatt is elégedetlenek, szerdán folytatták az útlezárásokat. Jelképes gesztusként Athén egyik munkásnegyedében ugyanakkor 50 tonnányi élelmiszert – burgonyát, fejes salátát és gyümölcsöt – osztottak szét. A kompok közlekedését két napra felfüggesztették.

A jegyzők háromnapos sztrájkba léptek, csatlakozva a jogászokhoz, mérnökökhöz, orvosokhoz és más egyéni vállalkozókhoz, akik az elmúlt napokban utcára vonultak.

A nyugdíjreform elleni, több hete tartó tiltakozás a tervek szerint február 4-én éri majd el a csúcspontját. Erre a napra ugyanis az ország két legnagyobb, 2,5 millió dolgozót tömörítő szakszervezete általános sztrájkot hirdetett.

Ciprasz: Nincs más választás

Alexisz Ciprasz görög miniszterelnök kedden védelmébe vette a nyugdíjreformot, rámutatva, hogy az országnak nincs más választása, mint végrehajtani azt, mert a jelenlegi rendszer krónikus hiányt teremtett, és összeomlana, ha nem változtatnának rajta.

Az új nyugdíjreform keretében a nyugdíjjárulék sok görög munkavállaló esetében elérné a jövedelem 20 százalékát. Az ország nyugdíjpénztárait egybeolvasztanák, a GDP 1 százalékával egyenértékű éves megszorítás mellett. A tervet Görögországnak mindenképpen végre kell hajtania annak érdekében, hogy le tudják zárni a hitelezők által tavaly augusztusban biztosított legújabb, mintegy 86 milliárd dolláros mentőcsomag felhasználásának első felülvizsgálatát.

E nélkül nem kezdődhetnének tárgyalások az esetleges adósságcsökkentésről, amit Ciprasz miniszterelnök kulcsfontosságú eredménynek tartana.