2024. április 26., péntek

Kezdődik a terepmunka Törökbecsén

A községben egy bizottság végzi az illegális objektumok összeírását

Tavaly novemberben lépett hatályba az illegálisan épült objektumok törvényesítését szabályozó legutóbbi – sorrendben hetedik – törvény Szerbiában. Ennek legfontosabb újítása az, hogy ezúttal a polgárok helyett az önkormányzatok kezdeményezik az eljárást az országos műholdfelvételek és a terepi állapotok összevetése alapján.

Törökbecsén a héten kezdi meg a terepjárást az összeírást végző bizottság (Fotó: Fehér Rózsa)

Törökbecsén a héten kezdi meg a terepjárást az összeírást végző bizottság (Fotó: Fehér Rózsa)

Az illegálisan épített objektumok összeírását az építési felügyelőségnek kellene végeznie, de Törökbecsén egyetlen ilyen felügyelő dolgozik. A törvény szerint ilyen esetekben egy bizottságot kell megbízni ezzel a feladattal, ennek tagjai a községben a héten meg is kezdik a munkát. Ha bebizonyosodik, hogy illegálisan épített objektumról van szó, akkor az építésügyi felügyelőségtől a tulajdonos egy bontásról szóló határozatot kap, amelynek alapján elindul a legalizálási folyamat. Amíg tart az eljárás, nem kerül sor bontásra.

A törvény a 2014. január 29-i állapotot veszi alapul, azaz a jogszabály az ezt követően felépült objektumra vonatkozik. Azokban az esetekben, ha az épületek csúszásveszélyes vagy természetvédelmi területen, illetve olyan anyagokból épültek, amelyek nem biztonságok, nem lehet legalizálni az objektumokat.

Az összeírás határideje 2016. november. A terepi felmérés menetrendje megjelent a törökbecsei önkormányzat hivatalos honlapján is. Milica Nešić, a törökbecsei urbanisztikai, lakás- és kommunális ügyi, építésügyi és környezetvédelmi osztály vezetője elmondta: időigényes eljárásról van szó, ezért a lakosság türelmét kéri. Bár az új törvény értelmében már nem a polgárok kezdeményezik az eljárást, lehetőség van az úgynevezett önfeljelentésre is, ebben az esetben a polgárok egy űrlapot töltenek ki, ami egyben a legalizációs kérvény benyújtását is jelenti. A bizottság ezt követően összeveti a terepi helyzetet a műholdfelvétellel, így derül ki, hogy illegális objektumról van-e szó.

A lakosság a legalizációval kapcsolatosan a törökbecsei önkormányzat 12-es,14-es és 15-ös számú irodájában, valamint a 023/772-320-as telefonszámon kaphat bővebb felvilágosítást.