2024. május 4., szombat

Ausztria szigorúan betartja a befogadás felső korlátját

Ausztria szigorúan betartja a befogadás felső korlátját, 37 500 menekültnél nem enged be többet az országba – jelentette ki Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter az Ö1 című osztrák közszolgálati rádió hétfői műsorában.

Mikl-Leitner figyelmeztetett: az osztrák szociális rendszer nem bírna el még egyszer a tavalyihoz hasonló menekülthullámot, ugyanilyen túlterheltség esetén az osztrák állam a jövőben akár már a humanitárius feladatait sem tudná ellátni. Meggyőződése szerint a szálláshelyek, a képzési és az ellátórendszer miatt szükség van felső korlátra azon államokban, amelyek a menekülteket befogadni és integrálni akarják.

A miniszter döntő jelentőségűnek nevezte, hogy az osztrák döntés elindít-e majd az unión belül egy dominóhatást, és más tagállam is foganatosít-e egyértelmű intézkedéseket.

Werner Faymann kancellár egy hétvégi lapinterjúban kijelentette: a 37 501-dik ember is benyújthat menekültkérelmet – azonban nem Ausztriában. Elmondása szerint a létszám felett érkezőket uniós határnál lévő befogadóközpontba szállíthatnák és onnan másik uniós országba küldhetnék.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párton (SPÖ) belül komoly belső vitákat gerjesztett a kormány múlt heti határozata a menedékkérők befogadásának korlátozásáról. Több tartományi tagszervezet tiltakozott a döntés ellen. A párton belüli megosztottság továbbra is tart, a párt bécsi tagszervezetének néhány képviselője továbbra is tiltakozik a döntés ellen.