2024. április 26., péntek

Médiakommunikátor szak magyar nyelven

Tízéves a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar tervei szerint ez év őszén beindul a médiakommunikátor szak. Mint dr. Josip Lepeš megbízott dékántól értesülhettünk róla, az újvidéki minőségbiztosítási bizottság elfogadta az új szak tervét, ami azt jelenti, jogot szereztek arra, hogy márciusban beindítsák az akkreditációs folyamatot. Tehát minden jel szerint október elsején megkezdődik a leendő médiakommunikátor szakos hallgatók, vagyis a médiában dolgozó majdani szakemberek képzése.

– E szakra 15 hallgató felvételét irányoztunk elő. Igény van erre a képzésre. Végeztünk egy kis piackutatást, és az általános vélemény az volt, hogy a vajdasági magyar újságírógárdából 5-6 év múlva többen mennek nyugdíjba, reményeink szerint a nálunk oklevelet szerző első generáció pedig akkor fog majd porondra lépni – hallottuk a megbízott dékántól. A tanítók és az óvodapedagógusok képzése magyar nyelven folyik, s így lesz ez a médiakommunikátor szak négyéves alapképzése esetében is. Az újvidéki bölcsészkar Magyar Tanszékével már megbeszélték, hogy erre ott fog ráépülni a mesterképzés.

– Úgy érzem, hogy nagyon kompetens médiaszakembereket fogunk kapni. A képzési program már megvan, hisz csak ennek birtokában tudtunk részt venni a minőségbiztosítási eljárásban. Igyekszünk az európai egyetemek hasonló szakon folytatott képzésével lépést tartani – szögezte le beszélgetőtársunk. Elsősorban a most érettségizőkre számítanak, de olyanok is lehetőséget kapnak, akik már valamely médiumnál dolgoznak.

– Arra gondoltunk, nagyon sok végzett hallgatónk dolgozik különféle médiumokban, azért úgy kreáltuk meg az új szak tervét, hogy a későbbiek folyamán a már végzett hallgatók is tudnak csatlakozni valamely magasabb évfolyamon. Ugyanis az első két éven az oktatási anyag nagyon hasonló a tanítóképző-, az óvodapedagógusi- és a médiakommunikátor szakon, s így akik már megszerezték a tanítói oklevelet, reményeink szerint a harmadik évre tudnak csatlakozni, elismerik nekik a korábban letett vizsgákat. Március 5-én, amikor karunkon a tradíció szerint nyílt napot tartunk, az érdeklődőknek bemutatjuk a részünkről felkínált szakokat, részletesebben is be tudunk számolni.

A szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar igyekszik a hátrányos helyzetű tanulókkal való majdani foglalkozásra, a felzárkóztatásukra is felkészíteni leendő diplomásait.

– Az iskolákban megnövekedett a hátrányos helyzetben levő tanulók száma, akik leginkább mélyszegénységből érkeznek. Ennek a következménye pedig az ingerszegény környezet, amelynek következménye a tanulásban való lemaradás is. Egyes központokban, ahol sok hátrányos helyzetű tanuló van, felméréseket végeztünk, s kiderült, ezek a diákok másfél-két évvel vannak lemaradva a korosztályuk mögött. Ezt soha nem fogják tudni behozni, ha a szokványos tanterv mellett fognak tanulni. Ezért próbálunk olyan képzéseket is beépíteni, amelyek felkészítik, kiképezik a leendő tanítókat, óvodapedagógusokat, hogy hogyan lehet felismerni a halmozottan hátrányos helyzetű gyereket, hogyan tudják felzárkóztatni. Öt választható tantárgyat építettünk be, amelyek tartalma, feladata a lemaradott tanulók felzárkóztatása. Ám a Vajdaság-szerte dolgozó magyar ajkú gyakorló pedagógusoknak is szeretnénk segítséget nyújtani, a 17 akkreditált továbbképzési programunk között kiemelt szerepet kapott a hátrányos helyzetű gyerekek oktatása. A továbbképzéseket nagyon fontosnak tartjuk. Azt valljuk, a tanítóképző nem lehet egy közösségen kívüli bástya, hanem a közösségben, a közösségért létező intézményként kell működnie. A gyakorló pedagógusokkal élő kapcsolata kell, hogy legyen. Ezért decemberben összehívtuk azoknak az általános és középiskoláknak az igazgatóit, ahol magyar nyelvű oktatás folyik, és e találkozó folytatásaként februárban megindul a vajdasági iskolák látogatása. Hallgatók és tanáraik keresik fel a gyakorló pedagógusokat. Jelenleg 11 hallgatói kutatóműhely működik a karon, a Magyar Nemzeti Bank Pallas Athene Alapítványának köszönhetően, s az egyes tudományterületen – tanáraik vezetésével – végzett kutatások eredményeit viszik el az iskolákba. Tehát , nem száraz, unalmas előadások, nem a tankönyvek első 6 oldalának az újraolvasása lesz ez, hanem a fiatalok által végzett tudományos kutatások ismertetése, ennek megvitatása. Ez egy plusz minőség lesz, mert a gyakorló pedagógusok többsége nyitott az újításokra.

A látogatásokon megkérdezzük a gyakorló pedagógusokat a továbbképzésekkel kapcsolatos igényeikről, s ennek ismeretében töltjük meg tartalommal a tavaly beindított nyári- és téli egyetemünket.

Még egy újdonság: február elsejétől keddenként 12-től 14 óráig hazai és külföldi szakemberek tudományos ismeretterjesztő előadásokat tartanak, ezekre az iskoláknak is küldünk majd meghívókat – hallottuk dr. Josip Lepeštől.

Idén november 25-én lesz 10 éves a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, az ünnepség előkészületei már javában tartanak. Mint a megbízott dékán fogalmaz, mindig is nem titkolt céljuk volt, hogy ez egy komoly, stabil felsőoktatási intézménye legyen a vajdasági magyar közösségnek. Az intézményben minden ennek a szellemében történik, az itt dolgozó kollégák tisztában vannak azzal, hogy ez nem egy egyszerű munkaviszony, hanem küldetés is. A kar fejlődése – köszönve a vajdasági magyar közösségnek, vezetőinek, az itt dolgozó tanároknak, a hallgatóknak, a szülőknek, az anyaországi támogatásoknak – e tíz évben felfelé ívelő vonalat mutat. Jelen pillanatban tanítóképző alap- és mesterszakon, valamint óvodapedagógus alap- és mesterszakon folyik a képzés. A tanárok tartományi, országos, valamint nemzetközi tudományos projektekben is részt vesznek.