2024. április 29., hétfő

Ajándék a magyarkanizsai hármas ikreknek

Egy izraeli humanitárius szervezet is segíti a Futó családot

Csütörtökön dr. Bimbó Mihály magyarkanizsai polgármester és Csikós László, a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium államtitkára Magyarkanizsán meglátogatta a decemberben hármas fiúikrekkel gyarapodott Futó családot. Futó Rudolfnak és feleségének, Nikolettnek már van egy kétéves kislánya, a hármas ikrek – Dominik, Tamás és Olivér – jövetele óriási öröm a családban, ugyanakkor nagy kihívás is a négygyerekesre duzzadt nagycsaládnak. A nagymamáknak is akad dolguk bőven. Tisztában van mindezzel a magyarkanizsai önkormányzat is, amely hármas babakocsival ajándékozta meg a Futó családot.

Bimbó Mihály polgármester meglátogatta a hármas ikreket (Gergely Árpád felvétele)

Bimbó Mihály polgármester meglátogatta a hármas ikreket (Gergely Árpád felvétele)

– Nem is emlékszünk, hogy községünkben mikor születtek hármas ikrek. Az önkormányzatban egy pillanatig sem volt kérdéses, hogy támogatjuk az ikreket és szüleiket a nagy és nemes feladatban, hogy minél kevesebb gonddal tudják nevelni csemetéiket. Községünk a fejlett szociális hálózatunk keretében a családtámogatási programokat is messzemenően segíti. Minden évben az első újszülöttet megajándékozzuk, minden első, második és harmadik gyerek születésekor 15-15 ezer dináros támogatást folyósítunk, a nagycsaládok negyedik gyermekének teljes egészében ingyenes az óvodai ellátás. A nagycsaládosoknak nagycsaládoskártyát biztosítunk, amely különböző kedvezményekre jogosítja fel e családokat. Az óvodások és általános iskolás diákok számára 440 uzsonnát fizet az önkormányzat. Hozzájárulunk a mesterséges megtermékenyítés költségeihez is – mondta Bimbó Mihály a Futó családnál tett látogatás alkalmával.

Futó Nikolett a hármas babakocsival (Gergely Árpád felvétele)

Futó Nikolett a hármas babakocsival (Gergely Árpád felvétele)

– Amikor értesültünk róla, hogy az egyik önkéntes tűzoltó bajtársunk hármas ikreket vár, mindannyian izgatottan vártuk a nagy pillanatot, a három kisfiú világra jöttét. A hirtelen megszaporodott Futó családnak igyekeztünk segítséget találni. Az Atid Hayeladim izraeli humanitárius szervezetnek köszönhetően a Futó család havonta 30 000 dinár értékben vásárolhat babaholmit, pelenkát, tisztálkodási szereket stb. a Goodwill Farm gyógyszertáraiban. Ez a segítség jól jön, de még korántsem elegendő ekkora család számára. A Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociálpolitikai Minisztérium hatáskörébe tartoznak azok a feladatok, amelyek ránk várnak a demográfiai mutatók javítása terén. Ennek függvényében próbáljuk a törvényeket módosítani, hogy minél egyenlőbb arányban osszuk szét a köztársasági költségvetésből biztosított pénzt a szülési szabadságon lévő kismamák között – mondta Csikós László államtitkár.

Az eseményen részt vett az Atid Hayeladim szerbiai főképviselője, Vladimir Beno és a szerbiai összekötő szervezet, a Korak napred egyesület képviselője, Ana Divlild is.