2024. április 26., péntek

Elég távolra, elég mélyre vagy elég magasra jutottam-e?

Népes közönség előtt zajlott le a XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny
(Dávid Csilla felvétele)

(Dávid Csilla felvétele)

Szövegíróként Ladik Katalin, rendezőként pedig Sorin Militaru nyerte meg az Újvidéki Színházban megtartott XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyt. A szerzők közül a Tömöry Péter, Miklós Melánia, Kiss Csaba összetételű zsűri Bozsik Péter alkotásának ítélte oda a második helyet, Gobby Fehér Gyula szövege lett a harmadik. Ami a rendezőket illeti, Radoslav Milenkovićé lett a második, Gemza Péteré pedig a harmadik hely. Négy színész kapott elismerést kiemelkedő játékáért: Elor Emina, Banka Lívia, Kőrösi István és Pongó Gábor.

Ladik Katalin elmondta, hogy néhány motívum az egész költészetét és az életét végigkísérte.

– Ez az út, az utazás, a határok, a talajvesztés, a hidak. Természetesen szimbolikus értelemben ez az a vezérfonál, amely végigkísérte az alkotói pályámat és a magánéletemet. Innen következik a kérdés, hogy vajon jó úton járok-e? Az ember valahonnan elindul és el szeretne jutni valahová. Lehet ez földrajzi értelemben vett utazás vagy belső utazás. Az alkotói munkában mindig a belső utazás kérdését tettem fel, hogy önmagamban elég távolra, elég mélyre vagy elég magasra jutottam-e; hiszen ha az ember belső utazásra indul, akkor több dimenzióban kell utaznia. A földrajzi értelemben vett utazás inspirál és visszatérő borzongást jelent számomra. Az az ország, amely számomra a hazát is jelentette, eltűnt alólam. Valójában nem kellett migrálnom, hanem az ország ment el tőlem. Ez az az általános téma, ami már foglalkoztatott a verseimben és a performanszaimban. Ezt próbáltam besűrített formában, jelszavakkal és költői képekkel kifejezni ebben a darabban – mondta Ladik Katalin.

– A cím és a feladat az volt, hogy egy ébredésről írjunk, amely a főhőst Wrocławban éri. Amikor az ember újságcímek alapján ír, akkor a mát kell megfogalmazni. Igyekeztem egy olyan ember életét megfogalmazni, aki munkanélküli, kapaszkodik az életbe. A rendező egyfajta komédiát alkotott a szövegből. Valóban komikusnak is fel lehet fogni a kapaszkodó, kapkodó kisember sorsát – nyilatkozta Gobby Fehér Gyula.

Bozsik Péter elárulta, hogy már korábban eldöntötte, hogy kórházi élményről ír.
– Többször voltam már kórházban, és már jártam úgy, hogy az orvosok telefonáltak, miközben vizsgáltak. Így aztán ebben a drámában találhatunk önéletrajzi elemeket. Mindhárom drámánál elképesztő munkát végeztek a rendezők és a színészek, le a kalappal előttük – mondta Bozsik.

– Második alkalommal nyertem ezen a versenyen, ez nagy örömöt és elégedettséget jelent számomra. Ez egy nagyon szép rendezvény és nagyon jó együtt dolgozni a színészekkel. Noha nem értettem a szöveget, de a színházban dolgozó emberek mindenütt ugyanazt a nyelvet beszélik, s mi itt megtaláltuk ezt a közös nyelvet – nyilatkozta Sorin Militaru.

Radoslav Milenković kifejtette, hogy kb. 7-8 évvel ezelőtt már részt vett a Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen.
– Akkor és most is nagyon izgalmas volt, inspiráló. Szerintem ez remek alkalom arra, hogy szabadok lehessünk és igazi színházat alkossunk – mutatott rá Milenković.

Gemza Péter szerint óriási kihívás egy rendezőnek a Vajdasági Magyar Drámaíró Verseny.
– Másodszor vagyok itt és nagyon jól érzem magam. Az az izgalmas benne, hogy a színészekkel intenzív munkát lehet végezni. Az első találkozásánál az a legfontosabb, hogy a szerepeket jól megtaláljuk. Egész éjszaka olvastam a szöveget és megszülettek az ötletek. Nagyon elégedett vagyok azzal amit összehoztunk – nyilatkozta Gemza.

– A XV. Vajdasági Magyar Drámaíró Versenyen 15. alkalommal vettem részt. Ez nem az első díjam, de az ember mindig nagyon örül, ha díjat kap, az sokat jelent, hiszen látja, hogy nem hiába csinálja. Fura, hogy egy napunk van felkészülni az előadásra, de ugyanazokon a fázisokon mindig átesünk az egynapos próbafolyamatok alatt, mint a másfél hónapos próba alatt – mondta a kiemelkedő alakításáért díjat kapott Kőrösi István.

A hagyományoknak megfelelően kiosztották az Újvidéki Színház 2014-2015-ös évad díjait is. Banka Lívia lett a legjobb női főszereplő, Mészáros Árpád vehette át a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat. Crnkovity Gabrielláé lett a legjobb a női mellékszereplőnek, Magyar Attiláé pedig a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerés. Az évad kulisszadíját Lovas Csilla ügyelőnek ítélték oda. A legérdekesebb bakiért járó Piercing-díj tulajdonosa Giricz Attila.

Crnkovity Gabriella szerint a díj egyfajta támogatást jelent:

– Nekem ez az első díjam és jólesik, mert támogatást ad, viszont lehet, hogy ha valakinek sok van, akkor annak nem jelent semmit. Biztos vagyok benne, hogy ha valaki kap egyet vagy kettőt, akkor az kicsit meglöki, egy kis önbizalmat ad. Mindannyiunknak szükségünk van elismerésre, nem csak a színészeknek – tette hozzá a színésznő.