2024. április 26., péntek
DAVOSI VILÁGGAZDASÁGI FÓRUM

Szerbia idejekorán felismerte a nehézségeket

Egyes országoktól eltérően Szerbia idejekorán felismerte a várható nehézségeket, idejében intézkedett, és mostanra megbízható és stabil helyet érdemelt ki magának. Gazdasági növekedése is magasabb lesz a tervezettnél – nyilatkozta Aleksandar Vučić szerb kormányfő davosi látogatása során.

– A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank 1,75 százalékos gazdasági növekedést jósol az idei évre, de a szerb kormány legalább két százalékot remél, 2017-ben pedig még ennél is többet 2,5-3 százalékot. Tetteinket elismerés illeti. Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank Szerbiát a Nyugat-Balkán legfejlettebb gazdaságú oszágának tartják, ennek köszönhetően Belgrádot éri a megtiszteltetés egy nagyszabású beruházási konferencia megszervezésére.

FOLYTATÓDIK A MICROSOFT ÉS SZERBIA EGYÜTTMŰKÖDÉSE

A Microsoft képviselőivel a közös munka folytatásáról, a szerbiai IT szektor fejlesztéséről, valamint más számítástechnikai programok megvalósításának lehetőségéről tárgyalt Aleksandar Vučić kormányfő a davosi Világgazdasági Fórum harmadik napján, pénteken.

– A kormány felismerte az informatika gazdasági fontosságát, amely potenciális befektetési mozgatórugóként több cég számára is új lehetőségeket nyit. Úgy gondolom, tapasztalatcserével és egyeztetéssel sikeresen elvégezhetjük Szerbia teljes digitalizációját úgy, hogy az gazdaságos legyen – emelte ki a miniszterelnök.

Jean-Philippe Courtois, a Microsoft elnöke megjegyezte, hogy támogatja Szerbiát az eurointegráció során, azon belül is az informatika terén.

A kormány közleménye szerint ez a támogatás már 2005-óta követhető, hiszen akkor alapították meg a Szerbiai Microsoft Fejlesztési Központot, amely a régió egyetlen ilyen jellegű intézménye.
Mivel az idei találkozó főtémája a negyedik ipari revolúció, a Microsoft cég összesen egymilliárd dollárral dotál különböző globális projektumokat, amelyek az emberiség jólétét szolgálják.

A miniszterelnök egyébként tegnap reggel több befolyásos nemzetközi személyiséggel együtt részt vett a Hogyan reagáljunk a humanitárius válságra? elnevezésű, nem formális tanácskozáson.

BALKÁNI FÓRUM BELGRÁDBAN

Aleksandar Vučić tegnap Philipp Röslernek, a davosi Világgazdasági Fórum végrehajtó igazgatójának felvetette azt az ötletet, hogy a közeljövőben a vállalkozói szellem és a versenyképesség előremozdítása témakörében szervezzenek regionális jellegű tanácskozást Belgrádban.

A davosi Világgazdasági Fórum végrehajtó igazgatóját meghívta, hogy látogasson el Belgrádba, ahol a tanácskozás megszervezéséről, valamint a migránsválságról folyatnának megbeszéléseket.

CIPRASSZAL A MIGRÁNSKÉRDÉSRŐL

Vučić kormányfő Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnökkel is találkozott, a migáránskérdésről és Ciprasz szerbiai látogatásáról folytattak tárgyalást.

Aleksandar Vučić részvételét a davosi Világgazdasági Fórumon Borge Brende, Norvégia külügyminiszterével folytatott átrgyalásaival fejezte be.