2024. április 26., péntek

Örményországban és Grúziában szed áldozatokat a sertésinfluenza

Örményországban tizennyolc, míg Grúziában három halálos áldozata volt a H1N1 vírussal terjedő sertésinfluenzának az utóbbi hetekben - közölték az illetékes hatóságok csütörtökön.

Az örmény egészségügyi szervek annak ellenére nem tartanak járványtól, hogy az utóbbi hét napban tízről tizennyolcra emelkedett azoknak az embereknek a száma, akikkel a kór végzett. A szomszédos Grúziában három férfi halt meg sertésinfluenzában ebben az évben. Mindannyian az ország nyugati részén éltek. A halálesetek mindkét ország egészségügyi hatóságai szerint amiatt következtek be, mert a betegek későn fordultak orvoshoz, ráadásul szövődmények léptek fel náluk.

A térség környező államaiban, így Törökországban és Iránban is újra felütötte fejét a sertésinfluenza. A sertésinfluenzának nevezett kór 2009-ben okozott globális járványt, miután áprilisban Észak-Amerikából kiindulva rohamosan elterjedt az egész világon. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által 2010 júniusában világméretűvé minősített járvány 2011 augusztusában ért véget. A szervezet akkori, nem végleges összesítése szerint a világ 214 országában 18 és fél ezer ember halála volt köthető a H1N1-es kórokozóhoz.