2024. április 26., péntek

Önállóan, de támogatással

Ha sikeresen zárulnak a hétfőn megkezdett tárgyalások, akkor a VMDP és a Magyar Egység Párt a közelgő választásokon felsorakozhat a VMSZ listája mögött

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy a közelgő választásokon a párt mindhárom szinten listát állít, és összhangban a párt szerveinek korábbi döntéseivel, minden szinten önállóan indul. Mint hozzátette, ez természetesen nem zárja ki az együttműködés lehetőségét más magyar pártokkal.

Pásztor a folytatásban a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal hétfőn megkezdett, ígéretesnek nevezett tárgyalásokról ejtett szót. A VMSZ elnöke reméli és hiszi, hogy pártjaiknak minden kérdés tekintetében sikerül közös álláspontot kialakítaniuk. Szavai szerint ez egy olyan választási programnak a kidolgozását eredményezné, amely mögött mindhárom párt felsorakozhatna a minél jobb választási eredmény érdekében.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

Köztársasági és tartományi szinten a VMSZ önállóan állítana listát, amely a VMSZ elnevezést viselné, a szóban forgó pártok pedig támogatnák ezt a listát. A Magyar Egység Párt képviselőjével hétfőn minden kérdés tekintetében sikerült közös álláspontot kialakítanunk. A VMDP képviselőivel pedig folytatjuk az egyeztetést, hogy végül mindennel kapcsolatban egyetértés alakuljon ki. Ami a helyhatósági választásokat illeti, a szóban forgó két párt több helyi önkormányzatban is jelentős támogatottságot élvez. Ezekben az önkormányzatokban a VMSZ helyi szervezetei nyitottak a velük való együttműködésre. A közös listaállítást a helyi szervezetek javasolhatják, a javaslatokról pedig először pártunk Elnöksége, majd Tanácsa dönt. Az Elnökség mindenféleképpen támogatja ezt a tevékenységet – magyarázta Pásztor.

Pásztor István elmondása szerint a VMSZ készen áll a választásokra. Konkrét eredményeket tesznek le az asztalra, programjuk pedig képes lesz elnyerni a választók – nem csak a magyar nemzetiségűek –támogatását. A VMSZ mostanra bizonyította, hogy nemcsak magyar kisebbségi, hanem regionális és polgári párt is, nyomatékosította a pártelnök, hozzátéve: kampányukat nem a sárdobálás fogja jellemezni, nem kívánnak hozzájárulni a közéletben jellemző feszültségek elmélyítéséhez. Mint megjegyezte, a mocskolódás helyett konkrét elképzelésekkel kívánják elnyerni a szavazók támogatását.

A sajtótájékoztatón az is kiderült, hogy Pásztor fegyelmi eljárás elindítását kezdeményezte a párt Elnökségénél azok a párttagok ellen, akik egyben a Magyar Mozgalom tagjai, és/vagy alapító tagjai. Mint megjegyezte, a szóban forgó civil szervezet január 15-ei sajtótájékoztatóját követően egyértelművé vált, hogy a szervezet megszűnt civil szervezetnek lenni, hiszen indulni kíván a választásokon.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A Magyar Mozgalom sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a mozgalom részt vesz a választásokon. Emiatt minden megváltozott. Ezek az új körülmények bizonyos lépések megtételére kényszerítik a VMSZ-t. A bejelentéssel és a választási versengéshez való csatlakozással a Magyar Mozgalom megszűnt civil szervezetnek lenni. Ehhez természetesen joguk van, senki nem kérdőjelezi meg ezen jogukat. Azt is tudni kell azonban, hogy a Magyar Mozgalom döntése egyrészről felaprózza a szavazótábort, másrészről pedig bizonyos lépések megtételére kényszeríti pártunkat. Ezért az Elnökség hétfői ülésén azt javasoltam, hogy induljon fegyelmi eljárás a VMSZ azon tagjai ellen, akik alapítói és tagjai a Magyar Mozgalomnak. Az Elnökség egyhangúlag fogadta el javaslatomat, az most a Fegyelmi Bizottság elé kerül. A szóban forgó párttagok tettei szöges ellentétben állnak korábbi kijelentéseikkel, valamint a VMSZ szabályaival. Annak a pártnak a szabályaival, amelynek tagjai. A VMSZ statútumában és más dokumentumaiban az áll, hogy a választásokon való részvételről az Elnökség javaslata nyomán a Tanács dönt. A Tanács egyelőre semmiféle végső döntést nem hozott a VMSZ részvételről a választásokon. Ezek a párttagok, egy civil szervezet tagjaként, felhatalmazva érezték magukat egy ilyen döntés meghozatalára. A párt és a párttagok integritása megvédésének érdekében kötelességünk megtenni a megfelelő lépéseket. Nem lehet úgy csatába indulni, hogy az embernek állandóan attól kell félnie, valaki hátba lőheti. Meg vagyok róla győződve, hogy azok, akik az utóbbi hónapokban folyamatosan a demokrácia szabályainak tiszteletben tartása mellett emelték fel hangjukat, saját civil szervezetükben nem tartották tiszteletben ezeket a szabályokat. Hiszem, hogy a Magyar Mozgalom tagjainak egy jelentős részétől meg sem kérdezték, hogy mi a véleményük a mozgalom részvételéről a választásokon. De nem is ez a fontos. A fegyelmi eljárás során minden érintettet megkérdeznek majd arról, hogy mi az álláspontja a Magyar Mozgalom döntésével kapcsolatban. Azt is leszögezném, hogy a fegyelmi eljárás elindítása még nem vetíti előre annak kimenetelét – fogalmazott Pásztor.

Válaszolva az újságírói kérdésre, hogy mi lesz Maglai Jenő, Szabadka polgármesterének a sorsa, aki VMSZ tagsága mellett MM-tag is, Pásztor kifejtette: akármilyen is lesz a fegyelmi eljárás kimenetele, a VMSZ nem kívánja megdönteni Szabadka polgármesterét. Szabadka polgármestere saját döntése nyomán került rendkívül kényes helyzetbe, fűzte hozzá.

Elromlott az autó

A hétfői egyeztetésre a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közösségének képviselőit is meghívták, akik azonban nem jöttek el. Távolmaradásukat a gépkocsi elromlásával indokolták. Ehhez kapcsolódóan a VMSZ elnöke újságírói kérdésre válaszolva megjegyezte, a VMDK elnöke nem személyesen őt értesítette a gépkocsi elromlásáról, hanem a VMSZ irodájának egyik munkatársát. A VMDK elnöke sem előtte, sem utána nem beszélt vele, úgyhogy mostantól a hétfőn elkezdett hárompárti megbeszélésre összpontosít, emelte ki Pásztor.

Másik, a Magyar Mozgalommal való esetleges együttműködésre vonatkozó újságírói kérdésre reagálva Pásztor kifejtette: szakmai kérdésekben ugyanúgy lehetőség van az együttműködésre, mint ahogyan eddig is. Viszont Pásztor komolytalannak tartja ifj. dr. Korhecz Tamás, a MM társelnökének azon kijelentését, hogy a MM együttműködne a VMSZ-szel, mivel ha valóban ilyen szándék lett volna a MM részéről, akkor az elmúlt hónapokban nem jutottak volna oda, ahová jutottak.

Lényeg a törvényesség

Pásztor Istvánnak egyelőre nincsenek közelebbi értesülései a választásokkal kapcsolatos részletekről. Mint megjegyezte, a Tartományi Képviselőház elnökeként mindenféleképpen fontosnak tartja, hogy a választások kiírásának pillanata és azok megtartásának napja megfeleljen a vonatkozó előírásoknak. Parlamenti elnökként ezt az álláspontot fogja képviselni.

Meglátása szerint mindenkinek érdeke, hogy legalább a dátumok kapcsán ne kérdőjeleződjön meg a választások legalitása és legitimitása.