2024. április 26., péntek

Ma kezdődik a davosi Világgazdasági Fórum

Középpontban a migráns- és munkahelykérdés

A migránskérdés lesz az egyik központi témája a ma kezdődő és szombatig tartó davosi Világgazdasági Fórumnak, amely ezúttal is mintegy  2500 világméretű gazdasági társaság vezetőjét és számos ország kormányfőjét hozza egy fedél alá. A szerb kormány sajtószolgálatának bejelentése értelmében Davosba látogat Aleksandar Vučić szerb kormányfő is, aki a tervek szerint több kétoldalú találkozón vesz majd részt, állami tisztségviselőkkel és nemzetközi szervezetek vezetőivel egyaránt.

A migrációs világszervezet adatai szerint töb mint félmillió mingráns érkezett 2015 folyamán az Európai Unió tagállamaiba, és ez hatalmas válságot idézett elő, nem csupán a tagállamok soraiban, hanem a szomszédos országokban is. Példaként Törökországot említik, ahova a múlt évben 2,2 millió szíriai segélykérő lépett be, és mintegy 300.000 iráni, háborús övezetből érkező állampolgár kért menedéket.

ROBOTOK VESZÉLYEZTETIK A MUNKAHELYEKET

A másik kérdéskör a mesterséges intelligencia és a robotok alkalmazása lesz, aminek következtében a következő öt évben, azaz 2020-ig a világ 15 vezető országában 5,1 millió munkahely szűnik meg – derül ki a davosi Világgazdasági Fórum (WEF) egyik, hétfőn ismertetett tanulmányából. A vizsgált 15 ország foglalkoztatja a világ teljes munkaerejének 65 százalékát. A tanulmány szerint a munkaerő kétharmada a hivatalokban és az adminisztratív területen válik feleslegessé.

A WEF a robotizációt, a nanotechnológiát, a 3D nyomtatást és a biotechnológiát említve egészen egyszerűen „negyedik ipari forradalomról” beszél. Mindezmindeniparágat érint, hatása azonban eltérő lesz, a leginkább az egészségügyet rázza meg a telemedicina elterjedésével.

A tanulmány összeállítói szerint az ágazati vesztesek második helyén az energiaipar áll majd, amelyet a pénzügyi szolgáltatószektor követ. Ezzel egyidejűleg ugyanakkor növekszik a kereslet az adatkezelők és az értékesítési ügynökök iránt.

A folyamat legnagyobb vesztesei a nők lesznek, akiknek a munkakörét részben kiváltja majd a mesterséges intelligencia és a robotizáció. Miközben a következő öt évben a férfiak esetében minden három megszűnő munkahely mellett egy új teremtődik, a nőknél lényegesen rosszabb az arány, több mint öt megszűnőre jut majd egy új munkahely.