2024. április 26., péntek

Éhségsztrájkot hirdettek meg a tüntető fehértemplomi tanácstagok

Sandra Ristić, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga községi képviselője bejelentette, azok a tanácstagok, akik tüntetőleg már három napja a fehértemplomi városházán éjszakáznak, éhségsztrájkba kezdenek, ha az államigazgatási és helyi önkormányzati minisztériumtól nem kapnak választ kifogásukra, amely szerint a községi vezetőséget törvénytelen módon váltották le.
Pénteken a Demokrata Párt és a Vajdasági Szociáldemokrata Liga tanácsnokaira könnygázbombát dobtak a rendkívüliként összehívott kkt-ülésen, majd a Szerb Haladó Párt, valamint az Egységes Szerbia tanácsnokai az incidens ellenére egy másik helyszínen mégis megtartották az ülést, és leváltották az eddigi községi vezetőséget. A fehértemplomi új hatalom az SZHP köré tömörül, új polgármesternek pedig az SZHP politikusát, Darko Bogosavljevićet választották meg. A VSZL és a DP tanácsnokait egy biztonsági szolgálat emberei meggátolták az ülésen való részvételben.
Tomislav Dmitrović, a község közigazgatási hivatalvezetője szerint a községnek nincs szerződése a Fokus protekt biztonsági szolgálattal, akik útját állták a DP és a VSZL tanácsnokainak. Tegnap a polgármesteri iroda ajtaját felfeszítették, a zárat lecserélték, és összeírták a régi polgármester, a Demokrata Párthoz tartozó Stanko Petrović kabinetjében lelt személyes tárgyakat, majd az új polgármester beköltözött a polgármesteri irodába. Kori Udovički államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter asszony vasárnap elítélte a vandalizmust és az erőszakot, de hangsúlyozta, a tisztségviselők leváltása és megválasztása körül felvetődő vitás kérdésekben az alkotmánybíróság az illetékes, nem pedig az ő és minisztériuma. Szerinte minél előbb vissza kell állítani a községben megzavart stabilitást. Branislav Bugarski tartományi helyi önkormányzati titkár szerint botrányos, ami Fehértemplomon történik. Mint mondta, kérni fogja a nemzetközi közösségtől és az Európai Uniótól, hogy védje meg Vajdaságot.