2024. április 26., péntek

Stratégiai képzési világok a Kárpát-medencében

Kárpát-medencei Kulturális Fórum Zentán
Gondi Martina megnyitja a fórumot (Szögi Csaba felvétele)

Gondi Martina megnyitja a fórumot (Szögi Csaba felvétele)

A pénteken megtartott Magyar Kultúra Ünnepét követően szombat délelőtt a Zentai Alkotóházban került sor a Kárpát-medencei Kulturális Fórumra, amely a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozója, a Kárpát-medencei kulturális intézetek, művelődési ernyőszervezetek, vajdasági közintézmények és szervezetek vezetőinek és szakmunkatársainak részvételével.

Gondi Martina, a VMMI igazgatója megnyitó beszédében köszöntötte az egybegyűlteket, köztük Pirityiné Szabó Juditot, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetőjét, Beke Mártont, az EMMI főosztályvezető-helyettesét és Hajnal Jenőt, az MNT elnökét. Hangsúlyozta, hogy csupa olyan ember tette itt tiszteletét, aki segítő, együttműködési szándékkal érkezett a Kárpát-medencéből és a diaszpórából, Szkopjétól Dunaszerdahelyig.

Beke Márton megnyitó előadásán elmondta, régi álma a Kárpát-medencei Közművelődési Kerekasztalnak, hogy induljon el egy képzési folyamat, amely az eddigieknél strukturáltabb, kiszámíthatóbb mederben folyna, és amely hozzájárulna az egyes régiók művelődési szakembereinek még eredményesebb munkájához. Fontosnak tartja az eddigi képzési program átgondolását és kiszélesítését, valamint annak áttekintését, kik azok a határon túli régiókban, akik nap mint nap intézményes keretek között dolgoznak azért, hogy az ottani közösségeknek olyan kulturális élete legyen, amely megerősíti őket. Ezen a stratégián jelenleg is dolgoznak a Kulturális Minisztériumban és a Nemzetpolitikai Államtitkárságban. Elmondta, a Hagyományok Háza és a Nemzeti Művelődési Intézet azok a szervezetek elsősorban, melyek széles képzési spalettával rendelkeznek, és ők a letéteményesei annak, hogy a közművelődésben dolgozó szakemberek meg tudják újítani tudásukat.

Beke Márton (Szögi Csaba felvétele)

Beke Márton (Szögi Csaba felvétele)

Beke hangsúlyozta még az amatőr és népművészeti mozgalmak jelentőségét a közművelődésben, ami szerinte sokkal több kultúraközvetítésnél vagy jól megszervezett rendezvények sokaságánál – valójában társadalomfejlesztési folyamat. Az európai kultúra és identitás pillanatnyilag erős kihívás előtt áll, amire jó választ kell adni, ezért a közösségben való gondolkodás és cselekvés képessége az egyik legfontosabb, amivel rendelkeznie kell minél több embernek szerte a Kárpát-medencében.