2024. április 26., péntek
BRASSÓI TUDÓSÍTÓNKTÓL

A jóvátétel éltében elmaradt

Elhunyt Marosvásárhely fekete márciusának egyik szereplője, Cseresznyés Pál. 75 éves volt.

1990 márciusában az erdélyi magyar jogkövetelésektől megriadt, obskurus, máig meg nem nevezett nacionalista erőktől fűtött Marosvásárhely környéki románok husángokkal, vasrudakkal, villákkal támadtak rá az anyanyelvi oktatásért tüntető magyarokra, megrohamozták az RMDSZ székházát, kiütötték a Herder-díjas író, Sütő András szemét. Az ostromgyűrűből a magyarokat a vásárhelyi és a városhoz közel lévő településeken élő cigányok szabadították ki, akik érkezésükkor ezt skandálták: „Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!” A cigány-magyar tábor ellentámadásba lendült és kikergették a hodáki és libánfalvi románokat a városból. Az összecsapásnak 5 halottja (3 magyar és 2 román) és 278 sérültje volt.

A kedélyek lecsillapodása után a román igazságszolgáltatás kizárólag magyar és cigány nemzetiségűeket ítélt el. Cseresznyés Pál csaknem hat évet töltött börtönben. Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölési kísérlet vádjával ítélték tízesztendei fogságra egy máig vitatott videofelvétel alapján. Az ügyet alapfokon tárgyaló bíróság nem vette figyelembe a román nemzetiségű orvos szakértői jelentését, amelynek értelmében futás közben a vádlott nem tudott halálos rúgást elkövetni. A Legfelsőbb Bíróság a nemzetközi nyomás ellenére az ítéletet helybenhagyta. Az áldozatot Emil Constantinescu elnök kegyelemben részesítette, miután pártja a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel együtt kormányzott.

Cseresznyést előbb a marosvásárhelyi, majd a Bukarest melletti, jilavai börtönben éveken keresztül megalázták, meggyötörték, megkínozták magyarsága miatt. Emlékiratában megemlíti, hogy a börtönőrök a következő szavakkal lökték őt a köztörvényes román bűnözők közé: „Itt a románok gyilkosa, tegyetek vele, amit akartok!” „Hat évig tulajdonképpen én voltam a román nemzet első számú ellensége a börtönben, és úgy is bántak velem...”

A Krónika című erdélyi napilapnak arra a kérdésére, hogy mit tenne, ha megismétlődnének a márciusi események, Cseresznyés Pál ezt válaszolta: „Részt vennék benne; a nemzetemért és az igazságért bármit megtennék”.

Könyvének mottójaként a következőket írta: „Mindenkinek megbocsátok, az igazságszolgáltatást pedig a jó Istenre bízom, rendelkezzék mindazok felett, akik másnak rosszat tettek.”

Az RMDSZ elnöke, Kelemen Hunor Cseresznyés Pál halálhírére így reagált: „Tisztelettel hajtunk fejet szenvedései és bátor helytállása előtt. Elmúlásakor arra is emlékezünk, hogy a hazai igazságszolgáltatás 26 éve tartozik neki és a teljes magyar közösségnek a marosvásárhelyi történésekre vonatkozó igazság feltárásával, napvilágra hozatalával.”

Cseresznyés Pált pénteken helyezték örök nyugalomra szeretett városa, Marosvásárhely temetőjében.