2024. április 26., péntek

Miniszterelnöki újévi köszöntő

Aleksandar Vučić: A politika nem matematika, hanem maga az élet, erkölcs és munka

Egy héttel a pravoszláv karácsony napján adott nagyinterjúját követően Aleksandar Vučić miniszterelnök, a Szerb Haladó Párt elnöke tegnap a pravoszláv újév napján sajtótájékoztatót hívott össze, ahol egyebek mellett megindokolta, hogy miért nem lenne felesleges idén rendkívüli köztársasági parlamenti választásokat tartani az országban. A miniszterelnök a kormányra váró legfontosabb feladatokról és a várható beruházásokról is szót ejtett.

Aleksandar Vučić (Beta)

Aleksandar Vučić (Beta)

FELMÉRI A VÁLASZTÁSOK KOCKÁZATÁT

Mint azt a miniszterelnök kifejtette, úgy érzi, a köztársasági kormánynak „friss vérre”, új emberekre lenne szüksége. Az egyik megoldás az, hogy belekezd a kormány átalakításába – amely biztosan nagy és átfogó lenne –, ugyanakkor az biztosan túlságosan hosszú ideig elhúzódna és mindenki számára nyűg lenne.

Reagálva az újságírói megjegyzésre, hogy a szerbiai parlamentben abszolút többséggel rendelkezik pártja, a Szerb Haladó Párt, a miniszterelnök aláhúzta, hogy a politika soha nem a számokról, vagy a matematikáról szól, vagyis csupán maguknak a választásoknak a napján lényeges ez a szempont. A politika maga az élet, munka, erkölcs, pszichológia és hangulat, magyarázta Vučić, mondván: ha a közvélemény hangulata olyan, hogy az ember nem olyan tempóban haladhat előre, amilyenben szeretne, vagy ha az ember elégedetlen és „friss vérre” vágyik, akkor szükséges megtartani a választásokat.

Minden normális ember új lendülettel szeretné fokozni csapata teljesítményét, hogy az a csapat valóban csapatként működjön. Ha az ember erre vágyik, valamint szeretné, hogy a kormány még hatékonyabban működjön, vagy még meghatározóbb reformokat hajtson végre, illetve szeretné elkészíteni az európai integrációval kapcsolatos, 2020-ig hatályos terveket, akkor igen, lehetséges, hogy a választások megtartása mellett dönt. Ugyanakkor még nem határoztuk el magunkat. Még fel kell mérnem, hogy a rendkívüli parlamenti választások hogyan befolyásolnák a gazdasági reformokat. Nem szeretném, ha a választások 15, vagy 30 napra leállítanák, vagy lelassítanák a reformokat. Eszembe sem jut, hogy a rendkívüli választásokkal esetleg veszélyeztessem a Nemzetközi Valutaalap márciusban esedékes harmadik revízióját. Sok szempontot kell figyelembe venni, mielőtt meghozzuk a döntést – taglalta Vučić.

A miniszterelnök arról is szót ejtett, hogy ha a következő választásokon nem nyeri el a polgárok többségének a támogatását, akkor távozik az SZHP éléről. Azokra az állításokra is reagált, hogy azért dönthet a rendkívüli választások kiírása mellett, mert 2018-ban, amikor a köztársasági választások egyébként esedékesek lennének, már sokkal alacsonyabb lenne támogatottsága, mint amilyen most.

Sok szerencsét kívánok azoknak az embereknek, akik ilyesmit állítanak. Látom, hogy még azok is találkozgatnak, akik egyébként nem gondolják ugyanazt. De rendben van, ez is megengedett. Ami a százalékokat illeti, a napokban számolgattam egy kicsit. A tartományi kormány elnöke a napokban azt mondta, hogy a tartományban a szavazók 20 százaléka voksolna a pártjára. Šešelj azt mondta, hogy egész Szerbiában 20 százalékos a támogatottsága, ami azt jelenti, hogy Vajdaságban legalább 22. Čanaknak van 15 százaléka, a szocialistáknak tíz, Tadićnak, Radulovićnak és Čedának összesen tíz, Pásztornak legalább nyolc, vagy tíz. Ha így számolunk, akkor az SZHP legjobb esetben éppen csak átlépi majd a választási küszöböt a tartományban. Sok sikert kívánok nekik. A választások a demokratikus versengés olyan műfaja, amelyet élvezek. Nem félek a hatalom elvesztésétől – fogalmazott Vučić.

ÚJ MUNKAHELYEK, GYÁRAK ÉS HOTEL

Ami a kormányt illeti, idén három fontos feladat válik esedékessé. Ezek a béke és a stabilitás megőrzése az országban, valamint a régióban, a gazdaság fejlesztése és a beruházás-ösztönzés, közölte Vučić.

Sehol sem könnyű a helyzet, sem a világban, vagy Európában, sem Szerbiában. Országunk feladata a béke és a stabilitás megőrzése. Mindenhol a világban elismerik, hogy a régióban Szerbia a béke őre. Szerbia nemcsak horgony, hanem a stabilitás szimbóluma – emelte ki a miniszterelnök.

A továbbiakban bejelentette, hogy március elején a Világbank alelnöke látogat Szerbiába, valamikor később az év folyamán pedig a Világbank elnöke, akikkel a legfontosabb állami vállalatok – egyebek mellett a Szerbiai Villanygazdaság, a Szerbia Útjai, a Szerbiai Vasutak és a Srbijagas – reformjáról tárgyalnak majd.

A miniszterelnök bízik benne, hogy a kínai HBIS valóban aláírja idén májusban a szerződést a smederevói Acélművekről. Ha ez megtörténik, akkor a GDP növekedése idén 2,5 százalékot tehet ki, 2017-ben pedig négy százalékos növekedés lenne várható. Ezt a növekedést már minden polgár megérezné, fűzte hozzá Vučić, aki a folytatásban arról beszélt, hogy a kormány az idei évi állami költségvetésben 1,5 milliárd dinárt különített el beruházás-ösztönzésére, ami háromszor több, mint tavaly. A kormányfő meg van róla győződve, hogy az idei év első felében sokkal több beruházás érkezik az országba, mint tavaly, valamint gyárak is nyílnak. Ezekben legalább 12 ezer ember dolgozhat.

Az infrastruktúra tekintetében a miniszterelnök bejelentette, hogy a belgrádi Prokop vasútállomást még január 27. előtt megnyitják. A jövőben a fővárosból innen indulnak Újvidék irányába a vonatok. A vasútállomás környékén második fázisban feltehetőleg beváráslóközpont és hotel épül. A 10-es közlekedési folyosó kiépítése valamikor 2017 első felében fejeződik be.

A belgrádi Nikola Tesla repülőtér magánosítása is esedékessé válik idén, bár egyelőre nem tudni, hogy melyik modell alapján. A korábbi becslések szerint a repülőtér koncessziójáért akár 100 millió eurót is kaphatna az állam, hangsúlyozta Vučić.

Az is kiderült, hogy a miniszterelnök idén nagyjából ezer olyan iskolába és egészségházba látogat el Szerbia-szerte, amelyeket a kormány támogatásával újítanak fel. Mint azt leszögezte, a felújítási munkálatok nem meszelésben merülnek ki, annál sokkal komolyabbak lesznek.