2024. április 26., péntek

Évekkel később vehetik át a diplomákat

Nyilvánosságra hozta a honlapján (ff.uns.ac.rs) az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Kara azon hallgatók listáját, akik átvehetik diplomáikat. Külön listában szerepelnek a Magyar Tanszék hallgatói, s közöttük találunk olyanokat, akiknek már évekkel ezelőtt kellett volna kézhez kapniuk az alapképzés és a mesterképzés elvégzéséről szóló okmányt. Mint egy végzett hallgatótól megtudtuk, ő 2013-ban kellett volna hogy átvegye az alapképzés elvégzéséről szóló diplomát, 2014-ben pedig a mesterképzésről szóló oklevelet, de annak idején annyit mondtak neki és hallgatótársainak, hogy technikai okok miatt nem vehetik át a diplomákat, hiszen esetükben magyar nyelven is ki kell állítani – erről az egyetem akkor egy közleményt is kiadott. Akkor azt az információt kapták, hogy nyomdai okok miatt nem történt meg a diplomák magyar nyelven is történő kinyomtatása, s mint megtudtuk, a magyar nyelven kiállított oklevelek esetében a szöveget is csak 2014 januárjában fogadták el.

– Hivatalosan nem is értesítettek bennünket, hogy most elkészültek az oklevelek, és átvehetjük őket. Annak idején kaptunk a diplomák helyett egy papírt, amely a diplomát helyettesítette, és nem is adódott ebből gond, hiszen azt a papírt hivatalos okiratként használhattuk – mondta a most diplomához jutó egykori hallgató.

Mostantól 95 Magyar Tanszéken végzett hallgató veheti át az oklevelét az alapképzés elvégzéséről és 66 a mesterképzés elvégzéséről. Tehát vannak, akik évek óta várnak erre, és vannak olyanok, akik mindkét képzés elvégzéséről most kapják kézhez az oklevelüket. Ám nem diplomaosztó ünnepség során, nekik ugyanis csupán a tolóablaknál adják ki a diplomát.