2024. április 26., péntek

A tervezett ütemben folyik a színházterem felújítása

A topolyai önkormányzat 2015-ös évi költségvetési keretösszegéből történő 10 millió dináros juttatása jóvoltából a színházterem felújítási munkálatainak első fázisa 2015. december 21-én megkezdődött. A 2016-os évi községi költségvetésről szóló határozati javaslat elfogadása értelmében az idei keretben ugyanekkora támogatás szerepel e célra. Az önkormányzat tisztségviselői, élükön a polgármesterrel, tegnap helyszíni szemlét tartottak az építkezésen. A polgármester reális esélyt lát arra, hogy a színházterem felújítási munkálatai még az idén befejeződjenek.

Kérdesünkre, hogy a munkálatok a tervezett ütemben folynak-e, Kislinder Gábor, Topolya polgármestere kifejtette:

– A munkálatokat a helyszínen megtekintve, a munkavezetővel konzultálva, akinek állítása szerint tartani tudják a határidő kapcsán vállalt kötelezettségeiket, jelenleg megállapítható: a tervek szerint halad az építkezés. A kivitelező vállalja a garanciát, hogy határidőn belül az le is zajlik. Mint azt 2015 decemberében kifejtettük: az építési munkálatok első fázisára megteremtettük az anyagi feltételeket, és ígéretünkhöz híven, a költségvetésben a második fázisra is előteremtettük a pénzt. Azt is elmondtuk, hogy ha minden a tervek szerint halad, akkor szeptember környékén megpróbáljuk a harmadik, végső fázishoz szükséges anyagi eszközöket is biztosítani. Ha a látottakhoz hasonlóan, a tapasztalt ütemben haladnak majd a munkálatok, akkor úgy gondolom, a második fázis megpályáztatása után, a költségvetés első módosításánál, lehetséges lenne a hiányt képező anyagiakat kieszközölni, és az idei év vége felé rendeltetésének átadni az épületet – fogalmazott a polgármester, aki a színházterem felújítását a vezetőség részéről gyakorolt ténykedések sorában az első olyan mozzanatok közé sorolta, mely a város építését, rendbetételét szolgálja.

A felújítás kivitelezése 26 millió dináros beruházást jelent, és a jövőben multifunkcionális terem jelleget ad majd egykori színháztermünknek. A szabadkai Expres-Servis Kft. kivitelezésében zajlik a felújítás első fázisa, mely fázis kifejtésére tervezetten 68 munkanap áll rendelkezésre. Tartalmazza a bontási részt, a padlózat kialakítását, a szigetelés és a hidráns hálózat felújítását, a fűtési rendszer kiépítését. Önkormányzatunk képviselői, Plohl Edvin kkt-elnök és Kisimre Szerda Anna művelődési kérdésekkel megbízott szakember által koordinált többtagú bizottság döntött korábban arról, hogy a színházterem a jövőben olyan jelleget viseljen, amelyre leginkább szüksége van a közösségnek: az épülő terem egy időben töltse be többek között színházterem, de akár konferencia- vagy bálterem, fogadások helyszínének funkcióját is. A fentebb sorolt két tisztségviselő mellett tegnap a munkálatok helyszínén járt Domány Dudás Diana önkormányzati tanácsos is.

– 2015-ben jelent meg először a topolyai községi költségvetésben a színházterem felújítására szánt keret. Korábban, 2007 óta, mióta nem működött az épület, három különböző terv is készült a felújítására, de egyik sem felelt meg a követelményeknek, azonban büszkén mondhatom, hogy a negyedik tervben találkoztak az elvárások, a követelmények és a lehetőségek is. Nagyon sok tanácskozás, tárgyalás előzte meg a tervek véglegesítését, a munka folyamán nagyon sok ilyen jellegű épületet is megtekintettünk, határon túl is. Nagy segítségünkre voltak ebben a testvérvárosi települések, ahol találkozhattunk különböző kivitelezésekkel, megoldásokkal, ötletekkel – nyilatkozta többek között lapunknak Plohl Edvin. Kisimre Szerda Anna tanácsos arról szólva, a művelődési élet szempontjából milyen változásokat eredményez majd a felújított létesítmény használata a jövőben, a terem többfunkciós jellegén túl hangsúlyozta még:

– Fontos az új terem kiépítése, ugyanis annak színpada sokkal nagyobb, mint a moziteremé. Ennek köszönhetően a lehetőségek is nőnek különböző előadások megtartására, akár koncertekben, színházi produkciókban vagy táncos műsorokban gondolkodunk.