2024. április 26., péntek

Növelik az anyák járandóságát

A mezőgazdasággal foglalkozó kismamáknak is jár az anyasági juttatás

Aleksandar Vulin munkaügyi és szociálpolitikai miniszter megcáfolta a sajtóállításokat, hogy a kismamák a jövőben kevesebb, vagy kisebb járandóságot kapnak az államtól. A járandóság nemhogy csökken, hanem növekszik, szögezte le a tárcavezető, majd elmagyarázta, hogy míg korábban a kismamáknak járó juttatást az alapbér alapján számolták ki, illetve el, addig pillanatnyilag a bér – amelybe beleszámítódik a nyaralási pótlék és az egytálétel – teljes összegét veszik alapul.

A miniszter arról is szót ejtett, hogy a vonatkozó törvény mentén az állam a kismamák két új kategóriáját ismeri fel, illetve emeli be a támogatási rendszerbe: az egyik az alkalmi, időszakos munkát végző nők, a másik pedig a családi gazdaságok tulajdonosai. A mezőgazdasági birtokok tulajdonosai kismamaként évtizedeken át nem kaphattak egy dinárt sem, fűzte hozzá Vulin, mondván, hogy mostantól sokkal több kismama kap járandóságot, mint eddig a történelem során bármikor.

Az is újdonságnak számít, hogy idén július 1-től a kismamák közvetlenül számlájukra kapják meg a járandóságot, vagyis az állam nem a munkaadóknak utalja a pénzt, akik gyakran visszatartották az összeget, vagy egyéb módon visszaéltek azzal.