2024. április 26., péntek

Az orosz gáznak nincs alternatívája

Dušan Bajatović: Félő, hogy Szerbia nem kapja vissza a Déli Áramlatba befektetett 30 millió eurót – Tervben az udvarnoki gáztározó bővítése

A napokban ismét felröppentek a hírek a 2014-ben lefújt Déli Áramlat gázvezeték építési munkálatainak felújításáról. Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök is megerősítette a hírt, az orosz vezetőség és az Európa Bizottság illetékesei azonban cáfolták.
Újabb fejlemény, hogy Dušan Bajatović, a Srbijagas igazgatója bejelentette: a Déli Áramlatba befektetett szerbiai pénzösszegeket senki nem fogja megtéríteni. Az igazgató hozzátette, hogy az Oroszországból Délkelet-Európába irányuló gázvezeték projektumából nem lesz semmi, de előbb-utóbb valamilyen új útvonalon szállítani fogják az orosz gázt Szerbiába.

Az igazgató kifejtette, hogy Szerbia 30 millió eurót fektetett a Déli Áramlatba, de az összegnek a sorsa a Tesla projekt megkezdésekor lesz ismeretes. A Tesla projekt, azaz a Törökországot Ausztriával összekötő földgázvezeték megépítésekor kiderül, hogy kidobott pénz-e a 30 millió euró.
– A bolgárok 350 millió eurót fektettek bele a Déli Áramlatba, Szerbia pedig 70 millió eurós büntetést kapott a megrendelt, de nem leszállított gáz miatt, noha ez utóbbit nem számolták el. Volt már szó a Nabuccóról, Eastringről, Déli Áramlatról, az azerbajdzsáni gázról, de a valóságban Szerbia számára az orosz gáznak nincs alternatívája – szögezte le Bajatović.

Az igazgató ugyanakkor úgy véli, hogy a 30 millió eurót nem kapja vissza az ország, ennek ellenére hasznos az Oroszországgal kötött energiaügyi szerződés. A szerződésre vonatkozó bírálatokat az igazgató elvetette, és nem ért egyet azzal, hogy azt felül kellene vizsgálni, hiszen az lehetővé teszi, hogy Szerbia szabadon rendelkezzen az oroszoktól kapott gázzal.
Bajatović korábban kijelentette, hogy a gazdasági érdekek miatt déli irányban biztos megépítenek valamilyen gázvezetéket. Az igazgató szerint a Déli Áramlat a legjobb megoldás Délkelet-Európa számára, és eddig csupán az oroszok jelentették az egyetlen kockázatot a projekt megvalósításában.
Az udvarnoki gáztározóval kapcsolatban Bajatović elmondta, hogy ki lesz bővítve, de a szükséges kiadásokat nem az állam terhére írják, hanem kedvező feltételek mellett maga a gáztározó cég vesz fel hiteleket.
– A bővítéssel Szerbia gázellátása sokkal stabilabb lesz. A kapacitás bővítésére a következő egy–másfél évben kerül sor, és tervben van egy másik tározó megépítése is. A földgáz nem fog megdrágulni, viszont az árcsökkenés több tényezőtől függ, hiszen Szerbia azon országok közé tartozik, amelyekben legolcsóbb a gáz. A földgáz ára a következő három évben 50 dollárban van meghatározva. Ha a kőolaj ára annyi marad, mint jelenleg, akkor a gáz ára csökkenni fog. Ugyanakkor becslések szerint a dollár tovább fog erősödni, az viszont hatással lesz a gáz árára, hiszen dollárért vásároljuk – magyarázta Bajatović.
Az igazgató cáfolta azokat a híreszteléseket amelyek szerint a földgáz minősége nem egyenlő mindehol, és hogy levegővel hígítják.
– Ha levegővel hígítanánk a gázt, akkor felrobbana. Kétóránként mintát vesznek a gázból és felhatalmazott laboratóriumban megvizsgálják, az állami felügyelőség bármikor bármit ellenőrizhet. A szerbiai földgáz egyes vajdasági helyeken talán rosszabb, de amikor tűzifát akarnak értékesíteni, akkor azt mondják, hogy a gáz nem jó – mondta a Srbijagas igazgatója.