2024. április 26., péntek

Trichinózis Bezdánban

Nagyszámú trichinózisos megbetegedésről számolt be lapunknak egy bezdáni polgár, aki maga is megbetegedett. A névtelenül nyilatkozó férfi elmondta, hogy a tüneteket először a felesége észlelte, majd két napra rá az ő arca is földagadt, hányás, hasmenés, levertség, izomfájdalom jelentkezett nála, nagyjából olyan tünetek, mint megfázáskor vagy influenza esetén. A helyi orvosnőhöz fordultak, aki diagnosztizálta a betegséget, és közölte velük, nem ők az egyedüliek.

Természetesen utánaérdeklődött, és arra a következtetésre jutott, hogy a településen és Monostorszegen, Béregen, Küllődön nem néhány tíz, hanem akár 200 megbetegedés is történhetett.

– Az ünnepekre sok külföldön dolgozó bezdáni is hazalátogatott, nem kizárt, hogy közülük is valaki magával hurcolhatta az egyébként hosszú lappangási idejű betegséget.

– Ismerőseim közül egy házaspár az egyik helyi hentesnél vásárolt darált húsból készített pljeskavicát fogyasztott, nem sütötték át rendesen a húspogácsát, mindketten megbetegedtek. Egy másik családban ugyanott vásárolt húsból főztek töltött káposztát, de csak a háziasszony kapta el a trichinózist, aki megkóstolta a nyers tölteléket, a többieknek nem lett semmi baja az ételtől – nyilatkozta informátorunk.

Azt is elmondta, hogy a helyi állatorvos nagyon lelkiismeretes, és elképzelhetetlennek tartja, hogy nála átcsúszott volna a vizsgálaton fertőzést hordozó sertés. Ők maguk is vágtak disznót, megvizsgáltatták, az tiszta volt, viszont ők is vásároltak darált húst a megnevezni nem kívánt mészárszékben.

– Sokkal inkább arra gyanítok, hogy a fertőzést vadászok, vadorzók, feketézők, az állat-egészségügyi ellenőrzést kijátszók hordozhatták be a faluba. Akikről tudok, november végén, december elején kaphatták el a betegséget, amelynek tünetei újév táján jelentkeztek nagy számban, mondhatnám tömegesen. Szerencsére enyhe lefolyású volt a fertőzés, de sokkal nagyobb is lehetett volna a baj. Időközben egészségügyi felügyelők is vizsgálódtak a faluban – tette hozzá a lapunknak nyilatkozó fiatalember.

Az üggyel kapcsolatosan a zombori Közegészségügyi Intézet igazgatójától kértünk tájékoztatást. Dr. Srđan Merei megerősítette, hogy Bezdánban és környékén újév táján valóban regisztráltak több trichinózisos fertőzést. Ezt követően az intézet fertőző betegségekkel foglalkozó központjától írásos választ kértünk a regisztrált betegek számáról, lakhelyéről, illetve arról, hogy sikerült-e beazonosítani a fertőzés gócpontját. Lapzártáig nem érkezett válasz megkeresésünkre.

Tény viszont, hogy a betegség fölütötte fejét Bezdánban. Pedig megelőzéséhez nem kell több, mint házi vágásnál az állatorvosi ellenőrzés, vásárolt sertéshús esetében pedig, még ha megbízható helyről is származik, az alapos hőkezelés, nem szabad csak félig megsütni vagy megfőzni a húst, ezzel elkerülhető a baj.