2024. május 4., szombat

Új erőgépek a közművállalatnak

A fejlesztéseknek köszönhetően tovább javul közműszolgáltatások minősége Csókán

Több szempontból is sikeres volt az elmúlt év a Csóka Kommunális Közvállalat számára. A társadalmunkat átszövő gazdasági nehézségek ellenére a közvállalat pozitív pénzügyi eredménnyel zárta a tavalyi évet. A géppark és felszerelés bővítése terén pedig valódi sikertörténet az elmúlt esztendő. Decemberben új erőgépekkel, kapcsolatható eszközökkel és pótkocsival gyarapodott a cég felszerelése, amiről Ónodi Ibolyka igazgatónő számolt be:

Ónodi Ibolyka és Balázs Ferenc polgármester az új pótkocsi és talajgyalu mellett (Gergely Árpád felvétele)

Ónodi Ibolyka és Balázs Ferenc polgármester az új pótkocsi és talajgyalu mellett (Gergely Árpád felvétele)

– Tavaly nagy kiadásokat rótt cégünkre a Srbijagas a sürgető, mindössze három hónapos haladékot adó törlesztés, a csókai fogyasztók által elhasznált gáz árának a kifizetése által. Jószerével be sem hajtottuk a fogyasztókon a gáz árát, már is ki kell fizetni a gázforgalmazót. A pénzügyi megszorítások ellenére sikerült pozitívan zárni a 2015-ös esztendőt.

Vállalatunk több új szolgáltatást nyújt, tavaly a dűlőutak karbantartását is végeztük, ami pluszbevételt jelent. A zöldfelületek karbantartása terén nem tudtunk előrelépni, de a fő vízvezetékek folyamatban lévő cserjében alvállalkozóként vagyunk jelen, munkásaink végzik a háztartások rákapcsolását és az új vízórák felszerelését. Ez a munka idén is folytatódik. Mindent összevetve idén mintegy 85–90 millió dinár saját bevételre számítunk.

Az önkormányzat tavaly mintegy 10 millió dinár céleszközt folyósított a géppark felújítására. Az első eszközbeszerzésünk egy önjáró és rakodó fűkaszáló traktor volt áprilisban, amely 3-4 ember munkáját tudja elvégezni. Ennek értéke 1,2 millió dinár. Decemberben közel 5 millió dinárért egy nagy traktort vásároltunk. Az új erőgépre már ugyancsak égető szükségünk volt, a régi ugyanis teljesen elhasználódott, sokszor állt a javítások miatt, mindez sok pótkiadást jelentett számunkra. Az év vége előtt beszereztünk még egy talajgyalut, aminek a dűlőutak karbantartásánál vesszük nagy hasznát, de kis kiegészítéssel átalakítható hóekévé, így a téli útkarbantartásra is be tudjuk vetni. A negyedik fejlesztésünk egy nagyobb pótkocsi volt, amelyhez 1,2 millió dinárért jutottunk hozzá. A géppark jelentős felújításával és bővítésével idén még több és jobb minőségű szolgáltatást tudunk végezni – foglalta össze a kommunális vállalat tavalyi fejlesztéseit az igazgatónő.