2024. április 26., péntek

Washington: napokon belül életbe léphet a nukleáris megállapodás

Irán kiszerelte az araki atomerőművének reaktormagját, és napokon belül teljesítheti a nagyhatalmakkal tavaly kötött atommegállapodás további feltételeit is - közölte John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán.

Kerry értékelését Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes, illetve nyugati hírügynökségnek névtelenül nyilatkozó kormányzati és diplomáciai források is megerősítették. A várakozások szerint a hétvégén fogják bejelenteni a Teherán és az úgynevezett hatok (az ENSZ Biztonsági Tanács öt állandó tagja és Németország) által kötött megállapodás életbe lépését.
 
Az értesülések szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) pénteken teszi közzé a megállapodás végrehajtásáról szóló jelentését, amelyben várhatóan megerősíti, hogy Teherán eleget tett a követelményeknek. Aragcsi úgy nyilatkozott, hogy Frederica Mogherini, a tárgyalásokat koordináló Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai képviselője és Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szombaton vagy vasárnap jelenthetik be az alkuban foglaltak teljesítését.
 
Az amerikai külügyminiszter a washingtoni Nemzetvédelmi Egyetemen tartott beszédében úgy fogalmazott, hogy az egyezmény „végrehajtásának napja, amely napon Irán bizonyítja, hogy megfelelő mértékben korlátozta nukleáris programját és megkezdődhet a szankciók feloldása, nagyon hamar el fog jönni, valószínűleg a következő napokban".

Kerry azt is elmondta: az előző nap az iráni külügyminiszter tájékoztatta arról, hogy kiszerelték az araki erőmű reaktormagját, és „a következő órákban betonnal fogják kiönteni és megsemmisítik".