2024. április 26., péntek

Az idén sem lesz új Fiat gépkocsimodell

A kragujevaci gyár dolgozóinak be kell érniük az 500L típus stilizált változatával

Mintegy három hétig tartó kényszerszünet után tegnap a kragujevaci Fiat Chrysler Automobile Serbia dolgozói felvették a munkát, és elkezdődött a Fiat 500L típusú gépkocsik gyártása.

A munkát három váltásban szervezik meg, így a gyártószalagról naponta 600 gépkocsi kerül piacra.

A Fiat alkalmazottjai továbbra is azt remélik, hogy a szerb kormány és a cégvezetés segítséget nyújt számukra abban, hogy új gépkocsimodell gyártásába fogjanak, amelyből évente mintegy 300.000 darab gurulna ki a gyárudvarból,  de úgy tűnik, meg kell elégedniük azzal, hogy csak a meglévő Fiat 500L típus újabb, stilizált modelljét gyárthatják. Egyébként az 500L stilizálása még a tavalyi ügyviteli tervben szerepelt, de gyakorlati okok miatt nem került rá sor.

A gépkocsigyár menadzsmentje még hivatalosan nem tette közzé az idei terveket, de várhatóan az idén 90.000–100.000  gépkocsit állítanak elő.

A terv magvalósítása kizárólag a Fiat 500L modell eladási mutatóitól függ az európai és az észak-amerikai piacokon egyaránt, mert köztudomású, hogy a Fiat kizárólag megrenedelésre és nem raktárba gyártja a gépkocsikat. Tavaly az észak-amerikai piacokon tapasztalt kisebb érdektelenség miatt alig 90.000 darabot gyártottak le, vagyis mintegy 100-000-rel kevesebbet, mint egy évvel korábban.

A Fiat gépkocsik eladásának visszaesése ellenére is a kragujevaci gépkocsigyár volt tavaly az ország egyik legnagyobb exportőre, és ennek köszönhetően növekedtek az éves kiviteli mutatók.