2024. április 26., péntek

Sikeres rendezvények, közepes termés

Újabb tevékeny éven van túl a Gazdakör

A topolyai Gazdakör működéséről többször hírt adtunk az elmúlt év folyamán, így olvasóink figyelemmel követhették tevékenységét. Lapunk kérésére Tomik Nimród, az egyesület elnökségi tagja értékelte a 2015-ös esztendőt.

Tomik Nimród (Benedek Miklós felvétele)

Tomik Nimród (Benedek Miklós felvétele)

– Az eddigiekhez hasonlóan minden hónap negyedik vasárnapján szakelőadásokat szerveztünk. A látogatottság általában 50–60 fő, de az év végi összejövetelünkön több mint százan voltunk, köszönhetően az apa-fiú akciónak, hisz sokan magukkal hozták a gyereküket is. Az év folyamán számos előadót sikerült meghívnunk. Közülük kiemelem Szabó István magyarországi agronómust, aki bemutatta, hogy ő hogyan termel. Hihetetlen termésmennyiségekről számolt be. Később ki is mentünk a gazdaságára, és valóban gyönyörűek voltak mind az árpa-, mind a búzatáblák. Reményeink szerint itt Topolyán többen kipróbálják majd ezt a technológiát. Nagyon tetszett még Német Alfréd előadása, aki egyes növénykultúrák agrotechnikájával kapcsolatban mondott hasznos tudnivalókat. Többször jöttek hozzánk a helybeli Mezőgazdasági Kutatóintézet szakemberei is, és aratáskor a malmok, felvásárlók képviselőit is meg szoktuk hívni. Úgy gondolom, érdemes eljönni ezekre az előadásokra, hisz mindig lehet valami újat hallani – mondta Tomik.

A nagyközönség figyelmére is számot tartó események közül kiemelte a februári hagyományos disznótort, amelyet az idén is megszerveznek. Ezt követi májusban a Gazdabál, majd augusztusban az Újkenyér ünnepe és a Parasztolimpia. Ez utóbbi a Gazdakör legsikeresebb rendezvénye, amely 2015-ben is nagy tömegeket vonzott. A végén az eső miatt elmaradt a 3+2 koncertje, amit az idén bepótolnak. Emellett az egyesület tavaly részt vett a Top Expo kiállítás megszervezésében is, amire eddig még nem volt példa.

A leglátványosabb rendezvény a Parasztolimpia (Benedek Miklós felvétele)

A leglátványosabb rendezvény a Parasztolimpia (Benedek Miklós felvétele)

Tomik elmondása szerint az anyagi helyzetük stabilnak mondható, és a tagok nagymértékben kiveszik részüket a munkából. Az állami támogatások csökkenése, a kifizetések késése és főleg a hízóbikák esetében a bonyolult ügyintézés nagyban nehezíti, hogy versenyképesek maradhassanak. A múlt évben a nagy médiavisszhangot kiváltó tüntetésekből, tiltakozásokból is kivették részüket, legutóbb az új földtörvény ellen emelték fel a hangjukat. Nagyon jól együttműködnek a helyi önkormányzattal, amelynek tagjai bizonyos döntéseknél kikérik a termelők véleményét is. A közelmúltban is részt vettek egy megbeszélésen, amelyen a mezőőrszolgálat is szóba került.

Tomikkal természetesen szót ejtettünk a tavalyi termésről is.

– A sűrűvetésűeket ki lehet emelni, azok idejében kaptak esőt, viszont a nyáron volt egy majdnem hatvannapos periódus, amikor nem esett eső, és ezt főleg a kukorica és a napraforgó sínylette meg, de jó fajtaválasztással és talajelőkészítéssel ezt orvosolni lehetett valamennyire. Ha jól dolgoztak az emberek, a legtöbb helyen jó közepes termést ki lehetett hozni. A szója nagyon változó volt, helyenként valamilyen betegség tett kárt a vetésekben. Azt veszem észre, hogy egyre nagyobb mennyiségben termesztik az olajrepcét a községünkben is – mondta Tomik, majd az idei terveikről is beszélt:

– Terveink között szerepel, hogy szervezetten ellátogatunk az újvidéki, illetve a hódmezővásárhelyi mezőgazdasági kiállításra. Lejár a vezetőség négyéves mandátuma is, de bízunk abban, hogy Bábi Lajos, a jelenlegi elnök, továbbra is vállalja ezt a tisztséget.