2024. április 26., péntek

Nincs többé Sport Klub a kábelhálózaton

Sokan az előfizetés megszüntetését helyezték kilátásba – Tévedésből pornóműsort sugároztak újév előtt

Ahogy a focihoz vagy a gazdasághoz is szinte mindenki ért, valami hasonló a helyzet Szabadkán a kábeltévével is. A város lakosai szinte sportot űznek abból, hogy folyamatosan szapulják az állami kábelszolgáltatót, vagyis a PoštaNetet. Ha őszinték akarunk lenni, akadnak gondok, az ügyfélszolgálatos telefonon sem mindig a legelőzékenyebbek a dolgozók és a szabadkaiak közül sokan választottak már más megoldást, de azért annyira nem fekete az ördög.

A város magyar lakossága, akik elsősorban több magyar nyelvű csatornát szeretnének, kénytelenek beérni azzal, ami van, az HBO, az M3 vagy M4 nem elérhetőek számukra. Szilveszter után újabb rossz pontot kapott a kábelszolgáltató a szabadkaiaktól, ugyanis az előfizetők meglepetéssel konstatálták, hogy a Sport Klub nevű sportcsatorna két adása nem elérhető. Mivel a két adás helyén a képernyő sötét maradt, a többség technikai hibára gyanakodott, amelyet rövid időn belül elhárítanak a cég karbantartói, de igen gyorsan kiderült, hogy nem erről van szó. Az ünnepek elteltével kiderült, hogy a szolgáltató és a sportcsatorna között január elsejétől kezdve nincs érvényes szerződés.

A subotica.com hírportál a PoštaNet szabadkai irodájában megtudta, hogy a két fél közötti szerződés 2005. december 31-i dátummal lejárt, újabb szerződést pedig nem írnak alá, mert az indoklás szerint ennek anyagi vonzata olyan nagy, amit a kábelszolgáltató nem tud lefedni. Ugyanezt az információt a hírportál részére megerősítették a sportcsatornánál is, így a jogos kérdés az, hogy a szolgáltató, amelynek a tévénézőket kellene kiszolgálnia, ha már egyszer piacgazdaságban élünk, miért nem tájékoztatta az embereket erről a változásról.

A két sportcsatornát sokan nézték, és az internetes fórumokon, valamint az utcai beszélgetésekben is igen nagy felháborodás tapasztalható, sokan kilátásba helyezték a kábeles előfizetésük megszüntetését is. Azok, akiket a sportműsorok érdekelnek, nem fognak megelégedni a Pink tucatnyi csatornájával, amelyek a turbó folkot meg a minősíthetetlen tehetségkutatókat és valóságshowkat ömlesztik a tévénézőre. Ebben a pillanatban arról sincs információ, hogy a két igen nézett csatorna helyett a PoštaNet kompromisszumos megoldásként talál-e másik sportadókat, ahol a sportbarátok teniszt és más nemzetközi közvetítéseket nézhetnek. A subotica.com egyébként nemrégiben a szolgáltató belgrádi központjánál afelől érdeklődött, lehet-e számítani a Sport Klub egyes és kettes csatornája mellett arra, hogy a további négy adásuk is felkerüljön a kínálatba. Akkor az a válasz érkezett, hogy egyelőre erre nem kerül sor, az újév után történtekből viszont az derült ki, hogy ehelyett még csökkent is a sportcsatorna-kínálat.

A szabadkaiak közül sokaknak amúgy is fájó pont, hogy a város területén a PoštaNet az egyetlen elérhető kábelszolgáltató, a szomszédos községekben pedig olyan szolgáltatók működnek, amelyeknek nagyobb a magyar csatornakínálata. Aki nincs megelégedve az „állami” szolgáltatóval, az választhatja az internetes tévét, amely szintén fizetős és többe is kerül, mint a PoštaNet kínálata. Persze, vannak egyéb lehetőségek is és nem titok, hogy sokan ezeket a nem teljesen legális megoldásokat választják, amelyek olcsóbbak és nagyobb kínálatot biztosítanak.

Ami a sportcsatornák kínálatát illeti, a Telekom IPTV szolgáltatásában elérhető az Arenasport minden csatornája, de ott nincs Sport Klub, az SBB-nél pedig mind a hat Sport Klub-csatorna elérhető, ott viszont Arenasport nincs.

Néhány nappal ezelőtt, december 30-án egy pikáns műszaki hiba történt a szolgáltatónál, ugyanis egy bizonyos időre a kínálatba került egy pornócsatorna is. A Subotičke novine ezzel kapcsolatban úgy értesült, hogy a Brazzers nevű felnőtt csatorna adása szoftverhiba folytán került a szabadkai kábelhálózat délelőtti műsorába.