2024. április 26., péntek

„Félrevezetik a közvéleményt”

Egyesek szerint semmi sem lesz Szerbia hadi kapacitásának az erősítéséből

Aleksandar Radić katonai szakértő szerint tekintettel az idei állami költségvetésre, irreálisak a Szerbiai Hadsereg fegyverállományának korszerűsítéséről szóló állítások.

Ljubiša Diković vezérkari főnök vasárnap jelentette be, hogy az ország modernizálni fogja fegyveres erőit, illetve felszerelésüket. Kilátásba helyezte, hogy egyebek mellett két helikoptert szereznek be Oroszországból, valamint a hazai fegyvergyárakban elkezdik a Nora tarackágyú, a Lazar páncélautó és a Morava rakétarendszer sorozatgyártását.

Reagálva a vezérkari főnök bejelentésére, Radić tegnap arra emlékeztetett, hogy a korábbi években is elhangzottak hasonló ígéretek, ugyanakkor az égvilágon semmi sem történt. A hadsereg felszerelése katasztrofális állapotban van, a dolog odáig fajult, hogy mostanra az ország egyik MiG–21-es vadászgépe sincsen repülőképes állapotban.

Vučić még 2013 májusában bejelentette, hogy Szerbia hamarosan hat MiG–29M típusú vadászgépet vásárol. Nem sokkal később már arról beszélt, hogy az egész katonai légierőt modernizálni fogják. Úgy állították be, mintha mindez kész tény lenne és már érkezik is az új felszerelés. Két évvel később Gašić védelmi miniszter röviden annyit mondott az ígéretekkel kapcsolatban, hogy az országnak nincsen pénze a korszerűsítésre. Ezért hiszem, hogy ezúttal sem lesz semmi a dologból, csak megtévesztik a közvéleményt – érvelt Radić.