2024. április 26., péntek

Templomban vizeltek a tüntetők

Rendőrökkel csaptak össze a pristinai tüntetésen az elégedetlenkedők

Tüntetők csaptak össze rendőrökkel szombat este Koszovó fővárosában, Pristinában a kormány épületénél, abban a tüntetésben, amelynek résztvevői a koszovói szerb önkormányzatokról szóló törvény visszavonása és a koszovói kormány lemondása érdekben szerveztek. A zavargások vasárnap is folytatódtak, amelynek következtében ismeretlen tettesek megszentségtelenítették a Szerb Pravoszláv Egyház pristinai Krisztus a megmentő nevű templomát.

Branimir Stojanović, a koszovói kormány alelnöke a legerélyesebben elítélte a templom megszentségtelenítését.

– Szégyenletes, civilizálatlan és vandál tett templomban vizelni. Ugyanúgy szégyenletes, hogy a rendőrök nem tettek semmit, hanem nyugodtan nézték, ahogyan a tüntetők bemennek elvégezni szükségletüket a templomba – mondta a koszovói kormányalelnök.

Stojanović szerint itt a végső ideje, hogy kerítést emeljenek a pristinai templom köré, amely egyre gyakrabban találja magát a vandálok célpontjai között. A templom korábbi megrongálásáról és megszentségtelenítéséről beszélve a koszovói kormányalelnök megjegyezte, hogy érdekes módon a rendőrök sohasem bukkantak az elkövetők nyomára. Azt követeli a koszovói belügyminisztertől, hogy vonja felelősségre azokat a rendőröket, akik semmit sem tettek a szégyenletes tett megfékezése érdekében.

– A vandálokat meg kell fékezni – mondta Stojanović.

A szombati zavargásokban többen megsérültek és negyven embert őrizetbe vettek. A tüntetők köveket és gyújtópalackokat dobáltak, a kormány épülete kigyulladt, a lángokat a tűzoltóknak sikerült megfékezni. A tiltakozók több rendőrségi járművet is felgyújtottak. A sebesültek között tíz rendőr és öt civil volt, köztük két újságíró is. A hatóságok negyven embert őrizetbe vettek, akiktől késeket, gyújtópalackokat koboztak el.

A kormány az ellenzéki pártok vezetőit vádolta meg az erőszakos megmozdulás szervezésével. Az ellenzéki pártok ugyanakkor azt közölték, hogy további tiltakozásokat tartanak mindaddig, amíg a kormány le nem mond.