2024. április 26., péntek

Toleranciára nevelő tantárgyat szeretne a miniszter

Srđan Verbić oktatási miniszter a hitoktatás és a polgári nevelés tantárgy körül kialakult vita kapcsán legutóbbi nyilatkozatában hangsúlyozta: nem szüntetné meg a hitoktatás és a polgári nevelés tantárgyat az iskolákban, viszont szerinte egy egységes tantárgyra lenne szükség, amely toleranciára nevelné a diákokat.

– Meg kell vitatni, hogy milyen megoldás lenne a legjobb a diákok számára. Mivel választható tantárgy, a diákok első iskolaévben választanak, hogy mit is szeretnének tanulni. Ám valójában a szülő dönti el, hogy a gyerek melyik tantárgyat válassza. Szerintem az lenne a legjobb, ha lenne egy olyan egységes tantárgy, amelyben a diákok toleranciát tanulhatnának – mondta a miniszter, aki emlékeztetett arra, hogy a kétezres évek elején már született javaslat olyan tantárgyra, amely minden vallásról tanít a diákoknak. – Ez a javaslat akkor nem ért célt, és most olyan tantárgy van ehelyett, amelyről senki sem tudja biztosan megmondani, hogy hozzájárult-e az oktatás céljainak megvalósulásához.

– Olyan tantárgyak születtek, amelyek megosztották a diákokat, és emiatt – nekem úgy tűnik – problémák is adódtak főként a multietnikus közösségekben. Beszélnünk kell arról, hogy ez-e a legjobb megoldás a diákok számára, és ha bebizonyosodik, hogy ez az, akkor így hagyunk mindent – hangsúlyozta Verbić.