2024. április 26., péntek
ÚJ KÖNYVEK

Ami nem öl meg, Határtalanul, A hableány

DAVID LAGERCRANTZ: AMI NEM ÖL MEG

A népszerűsége csúcsát élő skandináv krimik bibliájának számít Stieg Larsson Tetovált lány trilógiája, amely svéd és amerikai megfilmesítést is megélt. Larsson regénysorozatát eredetileg tízkötetesre tervezte, de a negyedik rész írása közben szívroham végzett vele. Ilyen előzmények ismeretében vágott bele David Lagercrantz író, újságíró a trilógia folytatásába, ami nem kis kihívás volt számára. Folytatni elődje munkáját és a gazdasági bűnözők után kutató oknyomozó újságíró, Mikael Blomkvist és a tetovált hacker, Lisbeth Salander karakterét továbbvinni nem kis kihívás volt.

A trilógia rajongóinak véleménye eltérő, sokak szerint nem sikerült jól a folytatás, mások elégedettek vele. El kell olvasni.

JUSSI ADLER-OLSEN: HATÁRTALANUL

A felderítetlen régi ügyekkel foglalkozó Q-ügyosztály történeteinek immár hatodik kötetét tarthatja kezében az olvasó. Carl Mørcköt, az ügyosztály főnökét reggeli szunyókálásában zavarja meg a Bornholm szigetéről érkező telefonhívás. Kollégája egy tizenhét éves ügy részleteit kívánja megosztani vele. Mørck hallani sem akar az új feladatról, amit rá akarnak sózni, s rövid úton le is rázza a kéretlen hívót. Ám csak pár óra telik el, s egy abszolút váratlan fordulat úgy feldühíti Carl önfejű asszisztensét, Rosét, hogy nincs mit tenni: az ügyosztály akcióba lép.  A távoli dán szigeten több mint másfél évtizede eltűnt egy életvidám, fiatal nő, akit azután egy fán lógva találtak meg. A nyomozás szálai egy furcsa, napimádó szektához vezetnek. Mørcknek és segítőinek – Rosénak, Assadnak és az újonc Gordonnak – egy egész gyilkosságsorozatot kell felderíteniük, miközben egy ördögi manipulátor mindent megtesz, hogy eltakarítsa őket az útból.

 CAMILLA LÄCKBERG: A HABLEÁNY

Christian Thydell régi álma válik valóra, amikor megjelenik első regénye, A hableány, és ő egy csapásra országszerte ismert író lesz. A hirtelen jött népszerűség azonban lerántja a leplet Christian féltve őrzött titkáról is: a férfi másfél éve fenyegető leveleket kap.

Ezzel egy időben egyik legközelebbi barátja nyomtalanul eltűnik, a rendőrség azt sem tudja, él-e, hal-e, mígnem három hónap múlva a jég alól húzzák ki a holttestét.

Patrik Hedström nyomozó összefüggést sejt a két eset között, de támpontok híján a nyomozás igencsak döcögősen halad. Felesége, Erica Falk – aki jól ismeri Christiant, hiszen ő fedezte fel írói tehetségét – a saját szakállára kezd kutakodni, és tárja fel az igazságot, ami szörnyűbb, mint valaha is gondolta.