2024. április 26., péntek

Tüntetéssel „köszöntötték” az újévet Nagybecskereken

A Fűtőtestgyár munka nélkül maradt dolgozói a városháza előtt

A nagybecskereki Fűtőtestgyár (Radijator) közel kétszáz dolgozója tartott tegnap tiltakozó gyűlést a városháza előtt, miközben az Önálló Szakszervezetük képviselői Čedomir Janjić polgármesterrel tárgyaltak. Az egyórás tiltakozás után a dolgozók bejelentették, hogy pénteken újabb megmozdulást tartanak.

A Fűtőtestgyár dolgozói az elmaradt októberi és novemberi járandóságaik miatt tiltakoztak, de már három éve nem fizetik utánuk a járulékokat sem, és, mint ahogy a tiltakozáson elhangzott, a betegszabadságon levő dolgozók sem kapták meg a járandóságukat.

A városháza előtt kívántak egymásnak boldog új évet az öntők (Fotó: Kecskés István)

A városháza előtt kívántak egymásnak boldog új évet az öntők (Fotó: Kecskés István)

December elején kénytelenek voltak leállni a munkával, mert az öntöde a tartozások miatt villanyáram nélkül maradt. A polgármestertől azt az ígéretet kapták, hogy a dolgozók küldöttségével elmegy a Gazdasági Minisztériumba, a Privatizációs Ügynökségre és a Szerbiai Villanygazdaság igazgatóságára is, hogy megoldást találjanak a vállalat problémájára, csakhogy ne maradjon munka nélkül az ötszáz dolgozó. A dolgozók emellett annak a kivizsgálását követelik, hogy kik és miért engedték meg, hogy koldusbotra jusson a város egyetlen életképes fémipari vállalata.
– A nagy adósság miatt a gyárunk december elején villanyáram nélkül maradt. Emiatt, szó szerint, a dolgozókat megfosztották a munkára való joguktól és családjukkal együtt veszélybe került az egzisztenciájuk. Ez azonban, úgy látszik, senkit sem érdekel. Mint ahogy az sem, hogy nehézségeink vannak a betegkönyvek hitelesítésével. Hogy a munkahelyi feltételekről ne is szóljunk: hiszen nincsen meleg víz, megfelelő öltözék sem, a felszerelést kellő ellenőrzés nélkül használjuk, orvosi vizsgálatokra nem járunk. Ezt mintha senki sem akarná észrevenni – mondja Željko Šojić, a vállalat Önálló Szakszervezetének a képviselője, aki szerint már az is gyanús, hogy a nehézségekkel küszködő vállalat székhelyét nemrég Nagybecskerekről Belgrádba helyezték át.

A (keservesen) megkeresett fizetésüket követelik (Fotó: Kecskés istván)

A (keservesen) megkeresett fizetésüket követelik (Fotó: Kecskés istván)

A nagybecskereki Fűtőtestgyárat 1932-ben alapították. A kilencvenes évek után ez volt az egyetlen talpon maradt fémipari vállalat a Béga menti városban, amelyben egykor kétezren, a közelmúltig pedig mintegy ötszázan dolgoztak. A kilencvenes évek elején is még több mint 1400 dolgozójuk volt. A privatizálás óta (2007) a Fűtőtestgyár vagyonának az 50,6 százaléka egy horvát konzorcium (Ljevaonica Bjelovar, Ljevaonica Produkt és az Aqua trgovina) kezében van.

A Radijator éveken keresztül a fűtőtestek gyártásáról volt ismert, az utóbbi években a kéményeknél, csatornázásnál használt csövek és az aknafödémek gyártásával foglalkoztak. Nemrég új termelési vonalat is beindítottak az öntvények formázására, bővítették és felújították az öntöde meglévő munkacsarnokát is. Termékeik nagyobb részét exportálták, elsősorban Olaszországba és Spanyolországba. Évi termelésük elérte a 12–14 ezer tonna öntvényt, amiből 12–14 millió eurós bevételt valósítottak meg.
Az elmúlt két évben egyre nagyobb gazdálkodási nehézségeik voltak. Számlájuk immár több mint hatszáz napja zárolva van, tartozásuk meghaladja a 2,8 milliárd dinárt. Ezzel szemben a vagyonuk becsült értéke 1,2 milliárd dinár. A gyár vezetése a nehézségek okát elsősorban a forgótőke hiányával és az emiatt felvett banki kölcsönökkel való eladósodással magyarázza.