2024. április 26., péntek

A kormányfő leváltotta a rendőrigazgatót

Milorad Veljović miniszterelnöki tanácsadó lesz – Vladimir Rebić kerül Veljović helyére

Aleksandar Vučić személyes döntése, hogy Milorad Veljović eddigi rendőrigazgató az ő személyes tanácsadója legyen, nyilatkozta a kormányfő néhány nappal azt követően, hogy Nebojša Stefanović belügyminiszter bejelentette, január elsejétől nem Veljović a rendőrség igazgatója. A volt rendőrigazgató, aki nyugdíjba vonul, mostantól regionális és nemzetbiztonsági kérdésekben segíti majd a kormányfőt. Veljović helyét a közlekedési rendőrség jelenlegi vezetője, Vladimir Rebić veheti át megbízottként.

Veljović 2006 óta vezette a szerbiai rendőrséget, Dragan Jočić minisztersége idején nevezték ki, majd 2011-ben újraválasztották, amikor Ivica Dačić volt a belügyi tárcavezető.

Nebojša Stefanović belügyminiszter, az új rendőrigazgató, Vladimir Rebić kinevezése kapcsán elmondta, az ő javaslatára döntöttek személye mellett, hiszen Rebić 23 éve van a rendőrségnél, hatalmas tapasztalattal rendelkezik és sikeresen vezette az elmúlt időszakban a közlekedési rendőrséget is. A miniszter hozzátette, Rebić szakértelmére számít a rendőrségre váró reformok kapcsán is.

Vladimir Rebić kinevezését illetően azt nyilatkozta, a pozícióra való kinevezést tulajdonképpen az eddigi munkájának elismeréseként éli meg, különösképpen a közlekedési rendőrségre vonatkozik ez az elismerés, amely az elmúlt másfél évben komoly eredményeket ért el.

– Bízom abban, hogy a rendőrség igazgatójaként hozzájárulok majd a szükséges reformok véghezviteléhez, amelyeknek köszönhetően Szerbia polgárai biztonságban lehetnek – mondta Rebić.