2024. április 26., péntek

Közösségünk érdekeit képviseljük

A Vajdasági Magyar Szövetség belvárosi, Duna utcában működő irodájában kedden este újévi fogadáson látták vendégül a tagságot és a pártot szimpatizáló újvidékieket. Az egybegyűlteket Erdély Lenke, a VMSZ újvidéki szervezetének elnöke üdvözölte.

Ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy azok, akik politikával, mindenekelőtt kisebbségi politikával foglalkoznak, tudják, hogy mindegyik apró eredményért nagyon, de nagyon meg kell küzdeni! – Meg kell küzdenünk a meglévőért is, újra és újra kérni, könyörögni, kopogtatni és kilincselni kell, újra és újra nyomatékosítani kell a számunkra ismert, de mások előtt kevésbé egyértelmű érveket. A cél az, hogy ők megértsék, mi fontos a számunkra, és hogy támogassák azokat az intézményeket, aktivitásokat, amelyek az újvidéki, a vajdasági magyarság megmaradását szolgálják – hallottuk. A VMSZ az idén is megpróbálta fenntartani azokat az oktatással és kultúrával kapcsolatos dolgokat, amelyek eddig is működtek. Azokban az iskolákban, amelyekben voltak jelentkezők, megnyílhattak az első osztályok magyar tannyelvvel, a bölcsőde és az óvodák is megmaradtak. – Abban az esetben azonban, ha egy gyermeket sem akarnak beíratni szüleik, sajnos nem tehetünk semmit, tehetetlenek vagyunk – figyelmeztetett Erdély Lenke. Beszélt még a Maradékról bejáró gyermekek számára fenntartott, a Magyar Nemzeti Tanácsnak köszönhető buszprogramról, és arról is, hogy igyekeztek biztosítani intézményeink zavartalan működését: Késtek ugyan a pénzek, de azt, amit igényeltünk, azt megkaptuk. Zavartalanul működhetett a telepi Petőfi Sándor MMK, az Újvidéki Színház, akárcsak a pirosi, kátyi és budiszavai magyar művelődési egyesületek. Küzdöttünk a Mozaik Televízióért is, reméljük, megmarad. Majdnem tíz év után felépült az Európa Kollégium, kb. 250 egyetemista lakja be, a mi számunkra nagyon fontos az, hogy majdnem 30 magyar ember kapott itt munkát – hallottuk. Bejelentette, hogy Újvidéken is lesz gazdaságfejlesztő irodájuk, azoknak fognak segítséget nyújtani, akik itt, Újvidéken és Vajdaságban szeretnének maradni és vállalkozni. Felszólalásában cáfolta azokat az internetes körökben, és a sajtóban is napvilágot látó vádakat, amelyek szerint az irodák ámítás csupán, és hogy a külföldről érkező támogatások, a pénzek elosztása körüli mesterkedéseket hivatottak álcázni. – Bízunk abban, hogy a józan polgárok továbbra is tudni fogják, kik azok, aki nem a bomlasztást tűzték ki célul, hanem az építést. Állítom, hogy mi, itt, az újvidéki városi szervezetben mindannyian, kivétel nélkül kizárólag közösségünk érdekeit képviseljük. Tudják ezt a szavazók is, soha még ennyien nem voksoltak a VMSZ-re, mint a legutóbbi szavazáson – összesen 4109 újvidéki polgár – hallottuk többek között.

A fogadáson bejelentették, hogy a párt újvidéki szervezete február 6-án a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központban bált szervez, a vendégeket 20 órára várják. A jó hangulatról az óbecsei Tripolszki együttes gondoskodik.