2024. április 26., péntek
DAKAR-RALI

A nehézségek ellenére színvonalas versenyt ígérnek a szervezők

A szervezés során felmerült nehézségek ellenére színvonalas versenyt ígérnek a házigazdák a Dakar-ralin, amely szombaton veszi kezdetét a Buenos Aires-i prológgal.

Készülődés a Dakar-ralire (Fotó: Beta/AP)

Készülődés a Dakar-ralire (Fotó: Beta/AP)

"Nehéz évünk volt sok problémával" - utalt Etienne Lavigne, a tereprali-viadal versenyigazgatója arra, hogy menet közben módosítani kellett az útvonalat, miután a várható rossz időjárás és árvizek miatt márciusban Chile, augusztusban pedig Peru is visszalépett a rendezéstől. "Most azonban azt mondhatom, hogy jól felkészültünk, és színvonalas versenyt ígérhetek fantasztikus pilótákkal. Minden lesz, ami tipikus Dakar: hőség, hideg, eső, hó, homok és szél" - tette hozzá Etienne Lavigne.

A Dakar-ralin 60 ország 556 versenyzője vesz részt, ez rekord. Először indulnak olyan világhírű ralisok, mint a francia Sébastien Loeb és a finn Mikko Hirvonen. Az indulóknak 9300 kilométert kell megtenniük, túlnyomó részt Argentínában - egy etap lesz Bolíviában -, a gyorsasági szakaszok 4700-4800 kilométert tesznek ki, de a motorosok, quadosok, kamionosok és az autósok útvonala némileg eltér. A cél Rosario városában lesz január 16-án. A Dakar-ralit először 2009-ben rendezték meg Dél-Amerikában, azaz most nyolcadszor lesz ez a kontinens a helyszín.