2024. április 26., péntek

A pedagógusok katasztere minőségi előrelépést jelenthet

Az újdonságok mellett, mint amilyen a vajdasági magyar pedagógusok számára létrejövő portál és a szakkollégiumi rendszer, a már eddig is jól működő programok is helyet kapnak

A pedagógusokat helyezi a középpontba a Magyar Nemzeti Tanács 2016–2020-as oktatásfejlesztési stratégiája, köréjük épülnek fel a stratégia különböző szegmensei, hiszen – ahogyan erről Perpauer Attilával, az MNT oktatási bizottságának elnökével beszélgettünk – a pedagógus a tudásával, a kompetenciáival, a személyiségével meghatározója az oktatásnak.

– Az oktatás kulcsfigurája a pedagógus. Ahogyan ő végzi a munkáját, meghatározza az egész oktatási folyamatot magában az osztályban, az egész intézményben és az egész rendszerben – hangsúlyozta. – A stratégiában megjelennek olyan eszközök, tételek, amelyek segíthetik a munkáját: továbbképzési lehetőségek, fejlesztőpedagógia, tehetséggondozás, szerb nyelv oktatása... Fontos a vajdasági magyar pedagógusok katasztere. Amikor ez elkészül – ez folyamatban van – akkor ez minőségi előrelépést jelenthet, hiszen pontosan tudni fogjuk, hogy Vajdaság területén hol, melyik községben, melyik településen, melyik iskolában kik dolgoznak, milyen tantárgyat tanítanak. Régiók vannak az oktatási stratégiában, úgy, hogy igyekeztünk a specifikumokat figyelembe venni, hiszen a bánáti régióban, a Tiszta-mentén, a nyugat-bácskai régió vagy Újvidék környékén különbözőképpen működik az oktatás, külön specifikumok jelennek meg. Egy honlapot hozunk létre, amelyen létrejöhet a tudástranszfer. Ezen az oldalon minden pedagógus megtalálhatja majd a magyar nyelvű tanterveket, óravázlatokat, programokat. Elképzelésünk szerint egy tárházat nyújtunk át a pedagógusoknak, lehetőséget adunk, hogy tartalommal töltsék meg ezt a portált a pedagógusok, és egymás segítségére legyenek. Ez a portál is egyik alapköve a stratégiának.

Ám az oktatáson belüli összefogás mellett az oktatás medréből, az iskola kapuin való kilépés is fontos. Így a stratégiában a művelődéssel foglalkozó intézményekkel, rendezvényekkel, civil szervezetekkel való együttműködés is helyet kapott.

– Annál is inkább, mert például egy-egy művelődési műsorban sokszor a gyerekek, a fiatalok jelennek meg, akiket a tanáraik készítenek fel. Sokszor a pedagógus nemcsak felkészítő tanár, hanem szervező, lebonyolító is – hallottuk beszélgetőtársunktól, aki még egy új elemről számolt be: a szakkollégiumi rendszerről.

– Ennek a lényege, hogy olyan programok legyenek elérhetőek a diákok számára, ami nem pótóra, nem szakkör jellegű, hanem többlettudást ad neki. A szakkollégium tulajdonképpen a tehetséggondozás egyik eleme. Próbáljuk megszervezni nemcsak középiskolásoknak, hanem az Európa Kollégiumban is, és az utazó tanulóknak, illetve minden érdeklődőnek elérhető legyen. Itt léphet képbe a tehetséggondozás, mint egyik további kulcsszava a stratégiának, hiszen a szakkollégiumi rendszer valójában a tehetséges diákokkal való foglalkozás.

Az újdonságokon kívül arról is szót ejtettünk, hogy a már jól működő programok továbbra is jelen lesznek, így helyet kapott a stratégiában egyebek mellett például az MNT beiskolázási programja, az ösztöndíjprogram, az iskolabuszprogram, a szerb nyelvi felzárkóztató képzés is, a felsőoktatási tájékoztató program is. Ez utóbbi idén azzal egészült ki, hogy az MNT a végzős középiskolás diákok mellett a szülőknek is tartott összejövetelt, hogy ők is közvetlen információkat kaphassanak az ösztöndíj-lehetőségekről, az Európa Kollégiumról is.

A kérdésünkre, hogy mi az oktatási stratégia legfontosabb üzenete, Perpauer Attila elmondta, hogy egyik a hálózatban, az egységben való gondolkodás, a másik a pedagógustársadalom erősítése és ezáltal az itthon tanulás, illetve a magyar nyelven való tanulás erősítése.

– Fontos, hogy megmaradjunk magyarnak. Ezt a tömbben mi másként éljük meg, mint a szórványban. A szórvány számunkra nagyon fontos. A szórvány teljes erővel, sőt erőn felül is próbál bizonyítani. Igyekeznek gyerekeket toborozni, küzdenek a tagozatok megnyitásáért és emberfeletti munkát végeznek a pedagógusaink. Az itthon tartás mellett az is feladat, hogy segítsünk a visszatérni vágyóknak. A diplomahonosítás segítése is kiemelt szerepet kap. Most teljesen új rendszerrel működik a honosítás, várjuk, hogy a honosítási procedúra hogyan is alakul, és ehhez fogjuk hozzáigazítani a segítséget.