2024. április 26., péntek

Beverték az Egyenlőség irodájának ablakát

Nagybecskereken tegnap hajnalra beverték az Egyenlőség Mozgalom irodájának ablakát. Az elkövető vagy elkövetők kiléte ismeretlen.

Vandalizmus vagy szándékosság? (Fotó: Kecskés István)

Vandalizmus vagy szándékosság? (Fotó: Kecskés István)

– Lehet, hogy ez csak egy vandál cselekedet, de az is lehet, hogy ez még egy támadás azok ellen, akik mindig is kiálltak a dolgozók és a kisrészvényesek mellett – olvasható az Egyenlőség Mozgalom rövid közleményében.

Az Egyenlőség Mozgalom a nagybecskereki munkás-tiltakozások nyomán jött létre 2007-ben. Alapítói a tönkrement és a rosszul privatizált gyárak dolgozói voltak. Nem véletlen, hogy a privatizáció során kisemmizettek érdekeinek a védelmét tűzték elsődleges feladatul. A helyhatósági választásokon négy képviselői helyet szereztek a 67-tagú városi képviselő-testületben. Három évvel alapításuk után (2010-ben) csatlakoztak Rasim Ljajić pártjához. Képviselőik a helyi parlamentben sokáig a hatalmi koalíció részeként szavaztak, de szociális témákban többször szembekerültek a többséggel.
Tagjaik többször arra panaszkodtak, hogy fenyegetéseket kapnak. Szerintük ez azon „pénzügyi és bűnözői hatalmasságok” részéről érkezett, akik érdekeit veszélyezteti a Mozgalom tevékenysége. A Mozgalom élén voltak többek között Zdravko Deurić, Vladimir Pecikoza és Branislav Markuš, a csődbe jutott Jugoremedija gyógyszergyár egykori dolgozói.