2024. április 26., péntek

Havonta kétmillió eurót keresnek a menekülteken

Menekültek utaznak a horvát határ felé (Ótos András felvétele)

Menekültek utaznak a horvát határ felé (Ótos András felvétele)

A hazai közlekedési vállalatok 35 euróért szállítják Szerbián keresztül a horvát határig az idei érkezett menekülteket és migránsokat, számlát pedig senki sem ad ki ezért a szolgáltatásért – számolt be tényfeltáró cikkében a B92. A buszok már hónapok óta végzik ezt a szolgáltatást, a nyereség óriási, havonta kétmillió euró körül mozog. Az egyik buszvállalat tulajdonosa kamerák előtt nem kívánt beszélni, de az újságírónak magánbeszélgetés során elmondta, hogy a menekülteknek adnak egy egyszerű jegyet, 35 eurót fizettetnek meg velük, számla nincs. Adót az utasok száma alapján fizetnek, mondta el.

Az „üzletből” teljesen kizárták az olyan nagy utasszállítókat, mint amilyen például a Niš-ekspres, melynek állandó vonalakat tart Dél-Szerbia és Belgrád között. Amíg ezzel a vállalattal utaztak a migránsok, dinárban fizettek és rendes jegyet kaptak, akárcsak a többi utas. A kis magáncégek megjelenése azonban mindent megváltoztatott, hiszen határtól határig viszik az embereket, ami nagyban könnyíti az utazást.

Érkezés a határhoz (Ótos András felvétele)

Érkezés a határhoz (Ótos András felvétele)

Euróban Szerbiában tilos bármit is megfizettetni, az efféle menetrenden kívüli járatok indításához pedig külön szerződésekre, biztosításra, előzetes számlára lenne szükség. Ebben az esetben, természetesen, ilyesmit hiába keresünk, jegyzi meg beszámolójában a belgrádi médium.

A közlekedési tárcánál nem tudták megmondani, hány utasszállító vett részt menekültek fuvarozásában, mennyi pénz folyt be a költségvetésbe és mennyi magánszemélyek zsebeibe.

Egyes vélemények szerint ugyanakkor az utasszállításnak ez a törvénytelen módja is jobb az embercsempészetnél, mely virágzásnak indult volna, ha nem léteznek a már említett lehetőségek. A számítások szerint egy teljesen telt autóbusz az üzemanyag és az autóúti illetékek kifizetése után egy fuvarral 1 500 eurót keresett meg. Naponta 50 autóbusz érkezett a korábbiakban a horvát határhoz.