2024. április 26., péntek

Az igazság legyen a cél, ne a médiaszenzáció

Rendkívüli ülést tartott a tartományi kormány tegnap, a szombati rendőri letartóztatások kapcsán, valamint amiatt, hogy a vajdasági vezetőség két tagját őrizetbe vették (a pénzügyi titkárt és a mezőgazdasági titkár helyettesét), olyan törvényellenes ügyek állítólagos elkövetése miatt, amelyeket még mostani tisztségük betöltése előtt tettek meg.

A vajdasági kormány elsősorban a jogrend tiszteletben tartására, az igazság tüzetes feltárására, valamint a médiaszenzáció elkerülésére szólította fel az illetékeseket. A kormány rámutatott arra, hogy előző esetekben a gyanúsítottakat meghurcolták a nyilvánosság előtt, végül pedig megszakítják az eljárást, vagy pedig felmentő ítéletet hoznak. Az idevágó közleményben a tartományi vezetőség kifejtette: az ilyen magatartás hátráltathatja Szerbia európai törekvéseit több szempontból is.

Bojan Pajtić tartományi kormányfő ezúttal is hangoztatta: a letartóztatások a politikai üldöztetést szolgálják, nem pedig a korrupció felszámolását.

Ezzel szemben Igor Mirović, a Szerb Haladó Párt (SZHP) alelnöke (az ülés ideje alatt, az említett párt által szervezett tüntetésen) kijelentette, a rendkívüli kormányülés célja a visszaélések elkendőzése volt.

Az SZHP alelnöke szerint egyre több ilyen bűncselekmény kerül napvilágra, ezért kell támogatni a korrupció-ellenes akciókat.

A Demokrata Párt vajdasági bizottsága egyébként képtelenségnek tartja, hogy éppen Igor Mirović kommentálja a tegnapi letartóztatásokat. Már csak azért is, mert őt és Maja Gojković köztársasági házelnököt még nem vonták felelősségre az újvidéki távolsági buszpályaudvar ügyében, amely a radikális városvezetés alatt egy 400 millió dináros kártérítés megfizettetését hozta Újvidéknek.