2024. április 26., péntek

A legfontosabb a megelőzés

Tartalmas évet zárt az AIDS elleni harccal foglalkozó Stav + egyesület

A szabadkai Stav + egyesület, amely a HIV-fertőzések megelőzésével, az AIDS elleni harccal, a fertőzöttek megbélyegzésének csökkentésével és ezen személyek diszkriminációja ellen harcol, az idén is számos programot valósított meg. A hasonló szervezeteket tömörítő szerbiai unióval együttműködve azon dolgoztak, hogy a fertőzött személyek életminősége javulhasson, korszerűbb gyógykezelésben részesülhessenek.

Az egyesület év végi beszámolóján elhangzott, fontosságukat az önkormányzat is felismerte, így 2009 óta különböző projektumaik pénzügyi támogatásban részesülnek. Az idei évben a Nullás diszkrimináció, pozitív tolerancia elnevezésű programjuk 120 ezer dináros támogatásban részesült a város részéről, de ezt a washingtoni Globális Gyermekalap is támogatta körülbelül 2000 amerikai dollárral.

Az egyesület az idei évben a fiatalok edukációja terén végzett jelentős tevékenységet, igyekezett megismertetni őket a vírus megjelenésének és terjedésének lényegével, a fertőzés elleni védekezéssel.

A többi között két nyilvános órát tartottak februárban és decemberben a Szabadegyetem amfiteátrumában. A két előadáson összesen 333 személy fordult meg, általános iskolák hetedikes és nyolcadikos diákjai, középiskolások, egyetemi hallgatók és professzorok. Az akcióban a város minden általános és középiskolája részt vett.

A Vöröskereszt helyiségeiben a Strav + májusban tartott egy kétnapos képzést, ahol fiatal oktatókat képeztek ki. Megítélésük szerint ez is nagyon sikeres megmozdulás volt, mert minden középiskola küldött a képzésre 2-2 diákot, ők ennek befejeztével a HIV megelőzéséről tájékoztatják társaikat. A képzést 14 középiskolás diák végezte el sikeresen, azóta a város tanintézményeiben több előadást is tartottak, amelyeken mintegy kétszáz hallgató vett részt.

Az egyesület megemlékezett két fontos nemzetközi napról is. Májusban az AIDS-ben meghalt személyekről, amikor a város főterén egy nagy piros masnit alkottak a részvevők, a város polgárai pedig lampionokat gyújtottak az emlékezés jegyében, december elsején, az AIDS elleni harc világnapján pedig a főtéren tanácsadást és tesztelést végeztek, egy speciálisan felszerelt mobil egészségügyi egységben. Mindkét akció keretében tájékoztató anyagokat és óvszereket is osztogattak.

Az igazságügyi minisztériummal közösen, a szabadkai Közegészségügyi Intézet támogatásával a szabadkai körzeti börtönben is HIV-tesztelést végeztek, a büntetésüket töltők és az alkalmazottak körében.

A topolyai egészségházzal karöltve ezen község általános iskolás diákjainak is nyilvános, felvilágosító órát tartottak, amelyen mintegy kétszázan vettek részt, Szabadka pedig november közepén bekapcsolódott az európai tesztelési programba, amelyet Szabadkán az egyetemi rendelőben, Topolyán pedig az egészségházban végeztek el. Egyébként az AIDS elleni harc hetében, de egész évben intenzívebb tesztelést végeztek a Közegészségügyi Intézet tanácsadó irodájában.

Az egyesület az év során egy innovatív jellegű képzést is végzett, amely elsősorban a fertőzöttek megbélyegzését és diszkriminációjuk csökkentését célozta meg, de nemcsak az övékét, hanem minden érzékeny csoportét. A Szabadegyetem színházi műhelyével együttműködve, Vladimir Grbićtyel, a szabadkai Népszínház szerb társulatának színművészével együttműködve vitték színre a Nemkívánatosak című előadást, amely néhány reprízt is megélt a Gyermekszínház színpadán, a közönséget a szabadkai iskolák diákjai alkották. A szereplők 17–29 éves amatőr színészek voltak, és mivel ez a rendezvény igen sikeresnek bizonyult, az egyesület jövőre is tervez ehhez hasonlót.

A Stav + irodájában, amely a Kisstadion alatti üzletsorban található, egész évben önsegítő és támogató csoportok alakultak, amelyek azon fiataloknak nyújtottak segítséget, akik ilyen fertőzéssel élnek, ők szinte napi szinten fordulnak hozzájuk tanácsért, segítségért.

Az egyesület értékelése szerint a sokrétű tevékenységük ellenére is még bőven akad tennivaló ezen a téren. Fontosnak tartják elsősorban a prevencióra felhívni a figyelmet, mint utána a következményekkel foglalkozni.