2024. április 26., péntek

„A virtuális könyvtári világ erősítése is fontos”

12 vajdasági magyar érdekeltségű közkönyvtár kapott számítógépet és programcsomagot a Magyar Nemzeti Tanácstól

– A virtuális könyvtári világot is erősíteni kell a valós könyvtári világ mellett – mondta Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke azon a tegnapi szabadkai összejövetelen, ahol 11 település 12 magyar érdekeltségű közkönyvtárának adtak át egy-egy számítógépes szervergépet Windows 10 operációs rendszerrel és Microsoft Office 2016-os programcsomaggal felszerelve.

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának támogató közreműködésével a 60 ezer dinár értékű Lenovo márkájú asztali számítógépet, a 12 ezer dinár értékű monitort és a 33 ezer dinár értékű programcsomagot az adai Szarvas Gábor Könyvtár, a bácsgyulafalvi könyvtár, a csókai Művelődési és Oktatási Központ könyvtára, a kishegyesi Népkönyvtár, a magyarkanizsai József Attila Könyvtár, az óbecsei Népkönyvtár, a Szabadkai Városi Könyvtár, a temerini Szirmai Károly Könyvtár, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtár, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a zentai Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ városi könyvtára és a zentai Vajdasági Magyar Művelődési Intézet könyvtára kapta meg, hogy az MNT ezzel is segítse a magyar érdekeltségű közkönyvtárak infrastrukturális fejlesztését és egységes hálózatba történő szervezését.

– Jó könyvtárosnak lenni, jó magyar könyvtárosnak lenni, jó magyar könyvekkel foglalkozni, és jó az olvasókkal foglalkozni – hallottuk az elnöktől, akinek ezen szavait Penovác Náray Éva, a topolyai könyvtár igazgatója, az MNT Kulturális Bizottságának elnöke is megerősítette, hangsúlyozva, hogy a könyvek kiadása mellett a mai könyvtáraknak információs központokként is működniük kell.

– A számítógépek világában a hagyományos értelemben vett könyvtárnak már befellegzett. Nem csak abban áll ma már a könyvtár funkciója, hogy bejön az olvasó, kiveszi a könyvet majd egy hónap múlva visszahozza. Már nem így kell működni, hanem többféle szolgáltatást kell nyújtani a könyvkölcsönzés mellett. Hogy betérjen az olvasó. Játszóház a kicsiknek, programok a nagyobbaknak, számítógépes tanfolyamok az időseknek. Mindez az olvasóvá nevelést szolgálja. A számítógép pedig ezen programok szervezését, az olvasók és a könyvtárosok tájékozódását segítheti – mondta Penovác Náray Éva.