2024. április 26., péntek

Szijjártó: Mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését

Magyarország elvárja, hogy mindenki tartsa tiszteletben a magyarok döntését – szögezte le Szijjártó Péter a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

A külügyi tárca vezetője a soros EU-elnök Luxemburg kül- és európai ügyek miniszterének a Tageblatt on-line oldalának adott interjújára reagált, amelyben Jean Asselborn Lengyelországot és Magyarországot kritizálja. Asselborn szerint a sajtószabadságot és az igazságszolgáltatást korlátozzák Lengyelországban, és ez őt már egyenesen a Szovjetunióra emlékezteti. Értelmezésében az új lengyel kormány parlamenti abszolút többségét a média és az alkotmánybíróság feletti ellenőrzésre használja, és véget vet a hatalmi ágak szétválasztásának. Asselborn szerint azonban pozitív jelenség, hogy a lengyel lakosságban még erős az ellenállás, nem úgy, mint Magyarországon, ahol Orbán Viktor kormánya évek óta hasonló politikát folytat.

Szijjártó Péter felhívta Jean Asselborn figyelmét, hogy „a demokrácia az emberekről szól, akkor is, ha ez a luxemburgi külügyminiszternek nem tetszik”. A miniszter szerint a magyar emberek munkájának eredménye, hogy „Magyarország a gazdasági összeomlás állapotából öt év alatt az EU legjobbjai közé verekedte magát”. Ezért a magyarok tiszteletet érdemelnek, és nem bírálatot. A magyarok egyértelműen állást foglaltak az illegális bevándorlással kapcsolatban is, elutasítják azt. „Elvárjuk, hogy senki ne akarjon ezért bosszút állni” – szögezte le Szijjártó Péter.

„Végezetül azt javasoljuk a luxemburgi külügyminiszternek, hagyja, hogy Magyarország sorsáról a magyarok, Lengyelország sorsáról pedig a lengyelek döntsenek” – olvasható a KKM közleményében.