2024. április 26., péntek

Jövőre (talán) költözhet az ügyészség

Ide költözik majd az ügyészség (Fotó: Fekete J. József)

Ide költözik majd az ügyészség (Fotó: Fekete J. József)

Több mint két évvel ezelőtt született meg a döntés, hogy külön épületet kapnak a zombori ügyészségek, vagyis beköltöznek a bezárt Október 21. Általános Iskola épületébe. Ebből mindmáig nem lett semmi. Szerbia jövő évi költségvetésében viszont már szerepel, hogy az állam 2016-ban 100 millió dinárt fordít a zombori ügyészségek elhelyezésének megoldására, a kiválasztott épület fölújítására és átalakítására, valamint 2017-ben még 40 millió dinárt szán erre a célra. Ez az első jel, hogy ebben a kérdésben történik valami.

Az ügy 2013 végén kezdődött, amikor együttműködési megállapodást írt alá az Igazságügyi és Államigazgatási Minisztérium, az Iskolaigazgatóság és Zombor város. Ekkor Nikola Selaković igazságügyi miniszter és Nemanja Delić polgármester bejelentették, hogy az ügyészségeket az Október 21. iskola épületében helyezik el, illetve, hogy az átköltöztetés 2014-ben megtörténik.

Az iskolát végül 2014 augusztusának végén, tanévkezdéskor zárták be, a tanulókat szétosztották más oktatási intézmények között, az épületen pedig azóta semmilyen munkálatot nem végeztek.

Az 1884-ben emelt épületet eleve iskolának szánták, és akként is működött bezárásáig.