2024. április 25., csütörtök
Operettest Nagybecskereken

A Csárdáskirálynő – kicsit másképpen

A Csárdáskirálynő ősbemutatójának 100. évfordulója és a Madách Amatőrszínház operettegyüttesének 15 éves fennállása alkalmából Éljen a szerelem! címmel vasárnap operettestet tartottak a nagybecskereki népszínházban.
Nagybecskereken mindig is kedvelték az operettet. Ezért nem véletlen, hogy a Csárdáskirálynő bemutatójának 100. évfordulójáról sem feledkeztek meg.
– A bemutatónak két apropója is volt. Az egyik a Csárdáskirálynő bécsi bemutatójának századik évfordulója. A másik a Madách operett-társulatának 15 éves fennállása. Emellett Kálmán Imre életének a meséjével szerettünk volna egy kicsit, hogy a Csárdáskirálynőnek, hogy úgy mondjam a kulisszatitkaiba és a történelmi háttérbe is betekinteni. A célunk az volt, hogy Csárdáskirálynő bemutatójának emléket állítsunk – de egy kicsit másképpen, nyilatkozta Jenovay Lajos rendező.
A Csárdáskirálynőnek 12 ezer bemutatója volt szerte a világban. Hogy Nagybecskereken mikor látták először, azt pontosan nem tudni. Azt is nehéz megmondani, hogy hányszor is láthatták a nagybecskerekiek. Az viszont biztos, hogy a közönség mindig a legeredetibb formájában látta. Mert a Madáchban az operettet mindig eredeti formájában vitték színre, mikrofon és egyéb technikai kellékek használata nélkül. Mint ahogy Izelle Károly, az egyesület színésze mondja, azt, hogy ez helyénvaló volt, elismerte a hivatás is.
A Madách Amatőrszínház társulata jövőre szeretné ezt az operettestet, akárcsak a Szendrei Júlia című előadást is – minél több településre elvinni.