2024. április 26., péntek

Megsemmisítették az IÁ olajinfrastruktúrájának kilencven százalékát

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet elveszítette az ellenőrzése alatt álló szíriai és iraki olajkitermelés infrastruktúrájának 90 százalékát, ahogy az általa ellenőrzött területek 40 százalékát is – mondta tegnap Steve Warren, az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szóvivője.

Az IÁ ellenőrzése alatt álló olajkitermelés infrastruktúrájának mintegy 90 százaléka meg lett semmisítve Irakban és Szíriában. A szélsőségesek elveszítették korábban elfoglalt területeik 40 százalékát. Mindez az iraki szárazföldi erőket támogató intenzív légi csapásoknak köszönhető” – ismertette Warren. Ugyanakkor elmondta, az iraki vezetés kérésének megfelelően további amerikai különleges egységek érkeztek Irakba. A mintegy százfős amerikai kontingens titkos küldetéseket fog végrehajtani az ország vezetésével történt konzultációt követően. Az akciók a dzsihadisták Irak és Szíria közötti ellátási útvonalai ellen fognak irányulni.

Az ENSZ BT december 17-én egyhangú határozatot hozott arról, hogy megfosztja az IÁ-t, az al-Kaidát és más, hozzájuk kötődő csoportokat is a különböző illegális tevékenységekből származó pénzügyi forrásaiktól. Jacob Lew amerikai pénzügyminiszter, aki a BT ülésén elnökölt, elmondta: az IÁ mintegy 500 millió dollárra tett szert az olaj feketepiaci eladásaiból, és további dollármilliókhoz jutott zsarolásokból, emberrablásokból.

@k = Hadműveletet indítottak Ramádi visszafoglalására

Az iraki hadsereg tegnap hadműveletet indított az IÁ kezén lévő Ramádi város visszafoglalására. A Bagdadtól nyugatra található iraki tartományi fővárost a szélsőségesek májusban foglalták el. Az elmúlt hetekben az iraki erők elfoglalták a város egyik kapujának számító Palesztina hidat, teljessé téve ezzel Ramádi körbekerítését, és visszafoglalták az egyik lakónegyedet is. A város közelében az Egyesült Államok vezette koalíció is bombázza az IÁ egységeit és állásait.