2024. április 26., péntek

A diákoknak több órájuk van, mint amennyit a törvény megenged

Srđan Verbić oktatási miniszter szerint csökkenteni kell a kötelezően választható tárgyak számát

A szerbiai iskolákban a diákoknak több órájuk van, mint amennyit a törvény megenged, jelentette ki szombaton Srđan Verbić oktatási miniszter. Bejelentette, hogy az illetékes szakértői testületet a tantervek felülvizsgálatára kérte, annak érdekében, hogy megszüntessék ezt a gyakorlatot.

A miniszter beszámolója szerint az elmúlt időben új tantárgyakat vezettek be, és továbbra is újakat kérnek, annak ellenére, hogy az alsó osztályokban legfeljebb húsz óra tartható meg, a felső osztályokban pedig 25.

A miniszter megérti a dolog társadalmi aspektusát, hogy a cél a norma teljesítése és a tanár ezért kapja meg a fizetését, de szem előtt kell tartani a diákok érdekét is.

– Az oktatás és a nevelés fejlesztésével foglalkozó intézet feladata most az, hogy átvizsgálja az általános és a középiskolákra vonatkozó tervet, hogy elvégezze az elemzést arra vonatkozóan, hány tantárgy tesz eleget a céloknak. A Nemzeti Oktatási Tanács ezzel összhangban javasol majd megoldást – mondta Verbić.

Az oktatási miniszter véleménye szerint csökkenteni kell a kötelezően választható tárgyak, például a hitoktatás és a polgári nevelés óráinak számát, amelyeket szerinte felesleges az általános és a középiskola 12 osztályon át tanítani, hanem elég lenne csak négyben. Hozzátette, ezt a szakmai testületnek kell felbecsülnie.

Vladimir Vukašinović, a Nemzeti Oktatási Tanács tagja, a Hittudományi Kar tanára ezzel kapcsolatban úgy vélekedik, hogy egy ilyen döntés diszkriminatív lenne, mert a diákok nem lennének képesek megszerezni a szükséges tudást.

A Nemzeti Oktatási Tanács ülésén az oktatási miniszter rámutatott arra, hogy hatékonyabb iskolahálózat kialakítására van szükség. A miniszter szerint, módosítani kell a szakmai felkészültség formáiról szóló szabályzatot, amely azokat a szükséges képesítéseket irányozza elő, amelyekkel egy tanárnak rendelkeznie kell ahhoz, hogy oktathasson egy bizonyos tantárgyat. A cél az, hogy egy tanár több, egymással összefüggő tantárgyat is előadhasson.