2024. április 20., szombat

A nemi egyenjogúság hangsúlyozása

A kormány meghatározná, hogy mi az, amit egy munkáltató az állásinterjún megkérdezhet egy nőtől

Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, a kormány nemi egyenjogúságért felelős koordinációs testületének elnöke ígéretet tett arra, hogy olyan rendszert épít ki az országban, amely érdemben nyújt védelmet a nőknek.

Az egyik elképzelés az, hogy a jövőben elfogadandó, törvénynél alacsonyabb rangú aktusokkal pontosan meghatározzák, mi az, amit egy munkáltató az állásinterjún megkérdezhet egy nőtől és mi az, amit nem. Mihajlović példaként emelte ki az anyaság kérdését: a munkáltatók a jövőben nem kérdezhetik meg a nőtől, hogy mikor akar gyermeket vállalni, vagy akar-e egyáltalán.

Bevezettük a nemi egyenjogúságot figyelembe vevő költségvetési pénzelést, vagyis az eszközök költésekor a nők és a férfiak igényeit is figyelembe vesszük. A jövőben meghozzuk a törvénynél alacsonyabb rangú aktusokat, amelyek mentén a munkaadók nem különböztethetik meg hátrányosan a női alkalmazottakat. A jövőben havonta fogom tájékoztatni a közvéleményt arról, hogy milyen intézkedéseket foganatosítottunk ezen a területen. Európa egyetlen országában sem tartozik a nemi egyenjogúságért felelős koordinációs testület a kormány hatáskörébe. Persze az is igaz, hogy az európai országok többségében erre nincs is szükség, mivel azokban megfelelően működik a rendszer – taglalta Mihajlović.

A kormány alelnökének elmondása szerint a nőket a jövőben az eddigiekhez képest igazságosabb módon kellene bekapcsolni a társadalmi és a politikai életbe. Az ország lakosságának a fele nő, viszont csak 35 százalékuk dolgozik. A férfiak esetében ez az arány 50 százalék, mondta Mihajlović.