2024. április 26., péntek

A jubileum évében megkezdődhet az építkezés

A folyó tanévben ötvenéves a topolyai zeneiskola – Karácsonyi, december 22-ei koncertjük humanitárius jellegű lesz

1966. április 1-jén nyitotta meg kapuit a topolyai Alapfokú Zeneiskola, amely a folyó tanévben ünnepli fennállásának 50. évfordulóját. A 2016. április 2-ai jubileumi központi ünnepséget többek között koncertsorozat, monográfiakiadás előzi meg, és 2016 tavaszán, ha a szükséges anyagi eszközök megteremtődnek, folytatódhat a topolyai anyaintézmény építési, bővítési folyamata. Ehhez a zenede immár rendelkezik a topolyai önkormányzat illetékes osztályának engedélyével.

Az örömteli hírről, miszerint tizenöt év elteltével, amióta nem történtek építkezések a topolyai zeneiskola központi létesítményében, a közeljövőben, tervek szerint 2016 tavaszán, vagyis az építkezési idény elején, bővülhet a jelenleg öt tanteremmel bíró, évente Topolyán 290 növendéket oktató tanintézmény területe.

- November végén kaptuk meg az engedélyt iskolánk udvari részének bővítésére vonatkozóan. A két és fél millió dináros beruházás jóvoltából négy kisebb, hangszigetelt tantermet alakíthatunk ki. Kettőben gitár, a harmadikban dob, a negyedik tanteremben pedig a fuvolaoktatás zajlik majd. Ezen tanszakokon az oktatás a bővítés kivitelezéséig sajnos nem folyhat saját tantermekben. A helyhiány okán jelenleg minden munkanapon késő estig, sőt még szombaton is folyik a topolyai létesítményben oktatás. Rengeteget jelent a bővítés lehetősége, ugyanis teljes egészében kinőttük az iskolánkat. Önerővel segítenénk a bővítést, de bízunk az önkormányzat támogatásában is, hogy sikerre vigyük az ügyet – fogalmazott Diósi Rózsa, a zeneiskola igazgatója, aki nemrégiben érkezett haza az iskola 11 tanárával egyetemben Szentesről. Az ottani zeneiskolával tizenöt éves a topolyai tanintézmény együttműködése, minden évben koncerttel ajándékozzák meg egymást. Az idei évben december 11-én és 12-én a topolyaiak tartózkodtak Szentesen, hogy tanári koncertet adjanak az érdeklődőknek. A szentesi látogatáson Todorović Vladimir, Dudás József, Vladušić Nikola, Gábor Zoltán, Gábor Hella, Hardi Klemm Katalin, Szűcs Budai Klára, Lévay István, Szenti Áron, Gál József, Svan Ernő és Diósi Rózsa vettek részt. A közelmúltban, Nyíregyházán, a határon túli zeneiskolák találkozójának gálakoncertjén a topolyai zenede két tehetséges növedéke, Csőke Noémi hatodikos zongoraszakos és Sergej Skeledžija előkészítős hegedűszakos növendék képviselte oktatási intézményünket.

Az idei tanév az ünnep jegyében telik, alkalmi koncertsorozatot is szerveznek ennek apropóján. Azt a topolyai Alapfokú Zeneiskola egykori diákja, Dudás Virág Ervin, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara elsőéves hallgatójának hegedűestje vezette fel november végén. Az esten közreműködött Farkas Erzsébet, aki ugyancsak e kar hallgatója. Zongorán tanáruk, Szecsődi Ferenc hegedűművész kísérte őket. 2016-ban az április 1-jén, 2-án és 3-án megrendezésre kerülő Topolyai Zenei Napok 2016 keretében, 2-án lesz a fennállásának ötvenedik évfordulóját ünneplő intézmény jubileumi ünnepsége, amelyen az iskola tanárai lépnek közönség elé. Mint azt az intézményvezetőtől megtudtuk: tervezetten 2016 márciusára elkészül a topolyai Alapfokú Zeneiskola ötven évét feldolgozó monográfia. Esetében a monográfiabizottság elnöke Cservenák Pál.

Jelenleg nyílt órák, félévi vizsgák zajlanak a zeneiskolában, amely legközelebb 2015. december 22-én szervez nagyszabású rendezvényt. Karácsonyi koncertjük, mely a topolyai moziteremben 18 órától lesz, humanitárius jelleget visel magán. Az estre önkéntes adomány a belépő. Az ünnepi koncerten összegyűlt adományt, a Segíts, hogy segíthessünk Humanitárius Szervezettel együttműködve, egy beteg gyermek gyógyíttatására ajánlják fel.