2024. április 26., péntek
EU-csúcs

Cameron kompromisszumkészségére számítanak

A brit reformjavaslatok némelyike elfogadhatatlannak tűnik, de valós esély van arra, hogy februárban sikerül megállapodásra jutni, ha David Cameron brit miniszterelnök kész kompromisszumot kötni – jelentette ki Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke csütörtökön.

A tagállamokkal folytatott egyeztetéseimen jó szándék mutatkozott az érintett felek mindegyikének részéről, de ez nem változtat a tényen, hogy a brit javaslatok bizonyos részei elfogadhatatlannak tűnnek. Mindazonáltal, ha Cameron miniszterelnök meggyőzi a (tagállami) vezetőket arról, hogy együtt tudunk dolgozni annak érdekében, hogy megoldást találjunk mind a négy reformkövetelésre, akkor valós esélyünk lesz megállapodásra jutni az Európai Tanács következő, februári csúcstalálkozóján” – hangsúlyozta Donald Tusk az EU-tagországok állam- és kormányfőiből álló Európai Tanács tegnap kezdődött csúcstalálkozója előtt.

Az EU-csúcs tegnapi munkavacsoráján az Egyesült Királyság esetleges kilépéséről szóló, 2017-ben tartandó népszavazással kapcsolatos kérdéseket vitatatták meg. A cél, hogy sikerüljön politikai megállapodásra jutni azokban az ügyekben, amelyek reformjáról Londoni tárgyalni akar az Unióval.

David Cameron egyebek között azt írta a kormánya reformjavaslatait részletező novemberi levelében, hogy az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlást a tagállamok gazdasági fejlettségéhez kell kötni, nevezetesen, hogy az elmaradottabbak ne élvezhessék ezt, amíg nem zárkóznak fel eléggé a fejlett tagokhoz. Cameron követelte, hogy Nagy-Britanniára ne vonatkozzék az EU-integráció mind szorosabbra vonásának szerződéses kötelme, és kifejtette, hogy a brit kormány a szociális ellátás szigorításával is korlátozni akarja az uniós bevándorlást. Utóbbi számít a legproblémásabb javaslatnak, annak értelmében ugyanis a Nagy-Britanniába más EU-tagállamokból érkező munkavállalók csak négyévi folyamatos, bejelentett munkaviszony után férhetnének hozzá a brit szociális ellátórendszer szolgáltatásainak teljes köréhez.

A brit kiválás veszélye mellett az EU-csúcs fő témái az Európát érintő migrációs válság és a terrorizmus elleni küzdelem megoldási lehetőségei. Az első napirendi pont a migráció kérdése, amely tekintetében elsősorban a menekültáradat hatékonyabb kezelését célzó intézkedések megvalósítását vitatják meg.