2024. április 26., péntek

Májustól korábban zárnak a kávézók

Az újvidéki kávézók májustól az eddigi éjfél utáni egy óra helyett éjfélig szolgálhatják ki majd vendégeiket, pénteken és szombaton is, a többi napokon pedig este tizenegy óráig. Az éjjeli klubok nyitvatartási ideje nem változik: hajnali három óra.

Erről állapodtak meg az Újvidéki Vendéglátóipari Egyesület és az újvidéki önkormányzat képviselői. A végső határozatot a városi képviselő-testület fogja meghozni, a város gazdasági ügyekkel foglalkozó hivatala pedig előkészíti a vendéglátóipari létesítmények nyitva tartásáról szóló határozat indítványát, amely majd tartalmazza az új módosításokat – írta a Dnevnik napilap. Abban az esetben, ha a városi képviselők elfogadják a szabályzat módosítását, az új nyitvatartási szabályokat jövőre, május elsejétől alkalmazhatják. Azért nem lép hatályba azonnal a szabályzat, mert az önkormányzat elegendő időt szeretne adni a vendéglátóipari létesítmények tulajdonosainak ahhoz, hogy felkészüljenek a változásra.

Dragan Stanojević, az Újvidéki Vendéglátóipari Egyesület elnöke elmondta, a klubokat a városi gazdasági hivatal által előírt szabályzat értelmében megfelelő hangszigeteléssel kell ellátni.

– A klubok csak abban az esetben kaphatják meg a működési engedélyt, ha betartják a városi gazdasági hivatal által megszabott környezetvédelmi, idegenforgalmi és tűzvédelmi feltételeket. Az éjjeli klubok munkáját a kommunális felügyelőség ellenőrzi, nemcsak a nyitvatartási időt, hanem a környék közbiztonságára is felügyelnek. A kommunális felügyelőségnek eddig nem volt felhatalmazásuk arra, hogy belépjen az éjjeli klubokba, csak az adóhivatal ellenőrizhette, hogy rendszeresen számláznak-e – mondta Stanojević.

Vladimir Meleg, az Óváros helyi közösség elnöke szerint előrelépésnek számít az új nyitvatartási időről született megállapodás, hiszen ha jobb lesz a hangszigetelés az éjjeli klubokban, akkor a környék lakói sem szenvednek annyit a hangos zenétől, és a közbiztonság is javulhat. Meleg felhívta a figyelmet, csak akkor lesz valami az új megállapodásból, ha a rendőrség járőrei folyamatosan jelen lesznek az utcákon, a felügyelőség pedig mindennap ellenőrzi a vendéglátóipari létesítményeket.