2024. április 26., péntek

Jubileumi Találkozások

Kedden tartotta meg 200. Találkozásait a zombori Berta Ferenc Zsebszínház. A jubileumi rendezvényen Bodor Anikó Széles a Duna című kupuszinai daloskönyvét dr. Silling István, a Magyar Művészeti Akadémia néprajzi szakosztálya által a közelmúltban kitüntetett néprajzkutató ismertette. Összefoglalta a gyűjtés menetét, illetve az impozáns kiadvány szerkezetét, kiemelte a településen felfedezett béresdalokat, amelyek magát a szerzőt, Bodor Anikót is meglepték, hiszen ritkaságszámba mennek vidékünkön. A kupuszinai Krajcárka dalkört vezető Csizmadia Anna arról számolt be, hogy Silling István középiskolai tanítványaként maga is gyűjtötte a helyi néprajzi értékeket, majd a hagyományőrzés céljából létrehozták a dalkört, amely a legrangosabb hazai és külföldi szemléken sikerrel szerepel.

– Amatőrök vagyunk, a kottát nem ismerjük tökéletesen, hangszereken se játszunk, viszont sikerült elsajátítanunk a megörökölt népdalkincs eredeti dallamát és a palóc nyelvjárású szövegek autentikus előadását. A dalkörünk kis létszámú, ám most úgy tűnik, a mostani tagok után is folytatódik az, amit az elmúlt két évtizedben tettünk – mondta egyebek közt a dalkör vezetője. A Krajcárka két dalcsokorral lépett színpadra, köztük egy népballadával.

A műsorban karácsonyi dalokkal lépett föl a Magyar Polgári Kaszinó Povázsán László által vezetett és vezényelt dalárdája, és a Zsebszínház Kisegyüttese, sőt, közös énekléssel a közel 150 fős közönség is hozzájárult a karácsonyi hangulat megteremtéséhez.

A Forum Könyvkiadó Intézetet, mint a Széles a Duna társkiadóját Brenner János képviselte, aki, miként a rendezvény többi szereplője is tette, gratulált a Zsebszínház jubileumához, kiemelte a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Forum közti kiváló együttműködést a könyvkiadás terén, valamint megemlített néhány korábbi, illetve tervezett közös projektumot.

A VMMI nevében Juhász Gyula szólt Bodor Anikó könyvéről, a kiadását megelőző kétéves munkáról, a dalok lekottázásáról, amit ő végzett, illetve méltatta a kötethez csatolt hatórás hanganyagot, az egytől egyig eredeti előadású kupuszinai népdalokat.

A 200. Találkozásokon Stipan Kovač körülbelül ötven festményét mutatta be. A rendkívüli tárlatot Milorad Rađenović, a ’76-os Képzőművészeti Csoport elnöke nyitotta meg, mondván, Kovač viszonylag rövid ideje fest, de a csoport legtermékenyebb alkotója, kísérletező szellem, a Felső-Duna mente és szülőhelye, Monostorszeg vidékének autentikus megjelenítője. Fekete J. József, a Zsebszínház elnöke a műsorvezetés mellett elmondta, hogy a képzőművészekhez a szakmai kapcsolat mellett baráti viszony fűzi a társulatot, ezért lehet minden tárlatmegnyitó szinte családias hangulatú.

A Magyar Nemzeti Tanács és a zombori Lila’s könyvkereskedés által támogatott rendezvényt jelenlétével megtisztelte Hajnal Jenő magiszter, az MNT elnöke.

Fekete J. József a műsor végén bejelentette, hogy miként anyagi okokból meghatározatlan ideig szünetel a Dunatáj helyi hetilap megjelenése, a Zsebszínház jövő januári és februári rendezvényei is elmaradnak.