2024. április 26., péntek

Migrációs mini-csúcs az EU-csúcs előtt

Migrációs „mini-csúcstalálkozót” tartanak Brüsszelben a ma kezdődő EU-csúcs előtt. A találkozón uniós tagállamok vezetőinek egy csoportja fog tárgyalni Törökország képviselőivel. A találkozón Ahmet Davutoğlu török kormányfő, valamint Ausztria, Belgium, Finnország, Görögország, Hollandia, Luxemburg, Németország és Svédország állam-, illetve kormányfői vesznek részt . A mini-csúcson Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is jelen lesz. Az egyeztetések fő témája az Ankarával folytatandó fokozott együttműködés és az Európai Unió külső határainak védelme lesz.

A megbeszélést Werner Faymann osztrák kancellár kezdeményezte, és közvetlenül az uniós tagországok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács csúcstalálkozója előtt kerítenek rá sort. „Egy hullámhosszon lévő országok találkozójáról van szó, Angela Merkel (német kancellár) vezetésével” – mondta Mevlüt Çavuşoğlu török külügyminiszter. A mini-csúcs legfontosabb kérdését a szíriai és iraki menekültek áttelepítésére vonatkozó európai tervek jelentik.

Az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg külügyminisztere azt mondta, konkrét intézkedéseket vár a találkozótól, amellyel jelet kell küldeni Törökországnak, ahol jelenleg mintegy 2,5 millió menekült tartózkodik. Jean Asselborn ugyanakkor illuzórikusnak tartja azt az elképzelést, amely szerint az európai országok menekültek százezreit lesznek képesek áttelepíteni.

Ankara november végén ígéretet tett arra, hogy erőfeszítéseket tesz az Európába irányuló illegális migráció megfékezése érdekében, cserébe pedig az Unió egyebek mellett vállalta, hogy 3 milliárd euróval támogatja a szíriai menekültek törökországi ellátását, felgyorsítja a vízumliberalizációs tárgyalásokat és az EU-tagjelölt Törökország integrációját.